Доступність посилання

ТОП новини

Конкурс “Українська мова доби незалежності”.


Тарас Марусик

Київ, 12 липня 2005 - А зараз – наша постійна рубрика “А мова – як море!”. Переможниця 10-го конкурсу студентських наукових робіт “Українська мова доби незалежности”, студентка зі Львова Оксана Ігнатенко, вважає, що Помаранчева революція стала новим етапом в розвитку української мови. Саме з цього українська мова може стартувати в новому напрямку, якщо українська влада проводитиме правильну політику.

Крім переможниці, я записав ще одного лауреата, а також ініціатора конкурсу “Українська мова доби незалежности”.

Ініціатор цього конкурсу, доцент кафедри теорії і практики перекладу з англійської мови Інституту філології Київського національного університету імени Тараса Шевченка і голова Товариства української мови цього ж університету Віталій Радчук каже.

Віталій Радчук

Роботи, які надійшли на конкурс, показують, що мова за час незалежності змінюється, і вона відбиває саме ті процеси, які відбиваються в суспільстві. Зокрема є роботи, які відбили навіть подих помаранчевої революції, в них аналізується лексика революції, як то кажуть зараз, дискурс самої революції.

Тарас Марусик

Журі складається з учених Київського національного університету імени Тараса Шевченка.

Віталій Радчук

Зазвичай достатньо 6-7 осіб, щоб зробити об’єктивну оцінку, хоч інколи це досить важка праця, бо доводиться читати багато робіт і читати уважно, навіть, вибачайте, виправляти помилки. Бо одна з умов нашого конкурсу – роботи повинні подаватися грамотні.

Потім ми ці роботи рекомендуємо до другу, багато вже опубліковано, переможців цього конкурсу ми приймаємо до товариства. В товаристві вже понад 50 нових членів, які за ці 10 років стали лауреатами конкурсу.

Тарас Марусик

Першу премію одержала студентка 5 курсу факультету журналістики Львівського національного університету імени Івана Франка Оксана Ігнатенко за роботу “Українська мова в контексті подій Помаранчевої революції”. Говорить переможниця.

Оксана Ігнатенко

Вважаю, що помаранчева революція стала новим етапом в розвитку української мови, це ми можемо спостерігати за тим, що українська мова лунала тоді зі сцени, з уст тодішніх владних чиновників, які старалися пробитися до влади. Також вона лунала з уст виконавців, які піднімали мовний дух публіки україномовною піснею.

Також нелегальні видання виходили тоді у містах, де ширилися революційні мітинги, українською мовою. Українська мова може з цього стартувати в новому напрямку, якщо українська влада візьме правильну політику.

Тарас Марусик

А лауреат другого місця, першокурсник факультету гуманітарних наук Національного університету “Києво-Могилянська академія” Дмитро Дроздовський подав на конкурс роботу під такою назвою “Мова доби незалежности як засіб відродження генетичної пам’яти”.

Дмитро Дроздовський

Сьогодні мовознавство, якщо ми кажемо про подальше розвиток науки 21 ст., має вже випробовувати досягнення різних царин, суміжних та несуміжних, принаймні така є, наскільки мені відомо, в Британії.

А щодо сучасної української мови, то ми повинні розуміти, що мова – це той центр держав, про який писав ще Петро Кононенко, саме він є основним стовпом встановлення державності. Якщо забрати цей елемент, то ми не можемо казати ні про яку українську націю. Буде держава - буде нація, буде мова, це взаємозалежні чинники.
XS
SM
MD
LG