Доступність посилання

ТОП новини

ПЗУ хоче бачити Інститут сухопутних військ в Одесі.


Петро Каландирець

Учасники прес конференції
Одеса, 14 липня 2005 - „Зелені” проти переведення Одеського інституту сухопутних військ до Львова. Про це заявили на прес конференції для журналістів депутати фракції „Зелена Одеса” у міській Раді.

„Одесу прагнуть позбавити відомого учбового закладу. Одеський інститут сухопутних військ у відповідності з Постановою Кабінету Міністрів України № 381 і наказом Міністра оборони України №339 підлягає ліквідації і до 1 грудня 2007 року має бути перебазований у Львівський інститут Національного університету „Львівська політехніка”.

У нас викликає подив намір ліквідувати найстаріший військовий вищий навчальний заклад, вихованці якого славили країну і досі лишаються поважними і шанованими народом.

І це за умови, що інститут має унікальну учбово-матеріальну базу. У наявності є 137 спеціально обладнаних класів, 28 лабораторій, 22 лекційних зали, 9 комп’ютерних класів. В інституті 300 одиниць техніки. Працюють три музеї, три бібліотеки, із загальним фондом 684 книжки. Майбутніх офіцерів обслуговують 7 докторів наук, 9 професорів, 104 кандидати наук, 78 доцентів, 1 академік галузевої академії, 2 члени кореспонденти галузевих академій.

З нашого міста хочуть прибрати його історичну, культурну цінність”
, наголосили у поширеній заяві організатори зустрічі з журналістами. Вони вже підготували і проект Звернення на ім’я Президента і Голови Українського Уряду , зміст якого мають запропонувати затвердити депутатам Одеської міської Ради на сесії 15 липня. Автори звернення переконані, що державна влада не на належному рівні ознайомлена з негативними наслідками реалізації цих планів.

На думку лідера фракції міської Ради „Зелена Одеса” Юрія Крука, „події навколо Одеського інституту сухопутних військ не можуть не викликати занепокоєння, а плани переведення вищого навчального закладу не є фінансово обґрунтованими. За найскромнішими підрахунками, експертна вартість активів, які є закріпленими за Одеським інститутом сухопутних військ сягнула близько 500 мільйонів доларів”.

Зустріч прес конференції в офісі Партії зелених в Одесі
Юрій Крук вважає, що організатори переведення військового інституту з Одеси до Львова мають на меті заволодіти його приміщеннями та територією, яка розташована недалеко від моря, а далі побудувати маєтки для чиновників.

Депутат Одеської міської Ради Олександр Кравець назвав згадане рішення Міністерства оборони України „антидержавним”. ін наголосив, що „Партія Зелених України і депутати Одеської міської Ради робитимуть все можливе і не можливе з метою збереження інституту сухопутних військ”.

Присутні на прес конференції не погодилися з висловленою думкою про те, що таке рішення Міноборони України може бути викликане сепаратистськими закликами, які неодноразово оголошували колишні місцеві владні чиновники в Одесі і області.

Активісти Партії зелених України пообіцяли, у разі необхідності, вдатися до блокування переведення Одеського інституту сухопутних військ у Львів. Вони вже розпочали збір підписів на захист цього учбового закладу. На думку „зелених”, „спроби переведення одеського військового інституту може порушити соціально – психологічний спокій не лише у причорноморському місті, але й у інших регіонах України. Такі дії можуть призвести до міжнаціональних конфліктів, втрати довіри до України за кордоном. Певним силам зручно втягнути країну до нової хвилі боротьби за владу…”
XS
SM
MD
LG