Доступність посилання

ТОП новини

Візовий скандал у Німеччині: в якості свідка виступив міністр внутрішніх справ Отто Шилі.


Надія Кандиба

Німеччина, 15 липня 2005 - В останні дні перед парламентськими канікулами німецьким депутатам знову довелося займатися темою зловживання візами в Україні. У п’ятницю слідча комісія Бундестаґу заслухала міністра внутрішніх справ Німеччини Отто Шилі, виступ якого транслювався в прямому телеефірі. Тим, що міністра все ж таки запросили на дачу свідчень, треба завдячувати Конституційному суду. Раніше суд визнав неконституційним рішення соціал-демократів та “зелених” про закінчення роботи слідчої комісії в зв’язку з можливими достроковими виборами. Але чи задовольнив міністр любознавство консервативної опозиції, яка наполягала на його виступі?

Міністр внутрішніх справ Німеччини Отто Шилі став другим членом уряду, якому довелося відповідати на запитання депутатів, які з’ясовують обставини зловживання німецькими візами в Україні. У квітні не менший інтерес викликав до себе також виступ глави німецького зовнішньо-політичного відомства Йошки Фішера. Консервативна опозиція закидає йому, що завдяки лібералізації візового режиму на територію Німеччини потрапила величезна кількість українських заробітчан. Відомо, що свого часу Отто Шилі теж критикував лібералізацію візового режиму, застерігаючи, що така практика може суперечити положенням Шенгенської угоди. Однак консервативній опозиції так і не вдалося спонукати його перебрати на себе роль головного свідка, який би довів безвідповідальність дій міністра закордонних справ.

“З моїм товаришем Йошкою Фішером мене пов”язують роки успішної співпраці”, - зауважив Шилі, виступаючи в слідчій комісії Бундестаґу і додав, що Фішер може гордитися своїми успіхами у зовнішній політиці.

Водночас міністр наголосив, що дружба не означає спільність позицій з усіх питань. Прикладом цього якраз і є суперечка між обома міністрами в зв’язку з лібералізацією візового режиму. Але після того, як міністерство закордонних справ запевнило, що тут жодних порушень Шенгенської угоди немає, внутрішньополітичне відомство, за словами Шилі, погодилося з таким нововведенням. Більше того, міністр внутрішніх справ навіть виступив на захист спрощеного режиму видачі дозволів на перетин німецького кордону. Збільшення кількості виданих у Києві віз ще не доводить, що ними справді зловживали. Водночас Отто Шилі зауважив:

“Озираючись назад, мені прикро, що, незважаючи на застереження мого відомства, так і не вдалося переконати міністерство закордонних справ переглянути відповідний указ про лібералізацію візового режиму”, - сказав Шилі.

Він визнав також помилки свого міністерства, оскільки окремі працівники продемонстрували вже занадто велику старанність і без дозволу вищого керівництва поставили свої підписи на указах зовнішньополітичного відомства. Далі Шилі піддав критиці федеральні землі, які несуть відповідальність за місцеві відомства в справах іноземців. Ці відомства не перевіряли платоспроможність тих, хто запрошував до себе в гості іноземців, ускладнюючи таким чином роботу консульських відділів посольств. Промова Отто Шилі в слідчій комісії Бундестаґу тривала понад чотири години, і неодноразово переривалася вигуками консервативної опозиції. Він детально проаналізував ситуацію з видачею німецьких віз і так би мовити розподілив відповідальність між різними структурами. І тільки незначну частину цієї відповідальності погодився покласти на міністерство внутрішніх справ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG