Доступність посилання

ТОП новини

Найбільша чеська гуманітарна організація “Людина в біді”, що понад 5 років надає допомогу Чечні, змушена покинути цю північно - кавказьку республіку.


Оксана Пеленська

Прага, 18 липня 2005 р. - Чеська гуманітарна організація “Людина в біді” належить до найбільших у Центральній та Східній Європі й уже понад 5 років надає допомогу Чечні. Зараз “Людина в біді” змушена припинити свою місію в цій північно-кавказькій республіці. Тривалий тиск з боку російських властей, який відчували чехи упродовж особливо останнього року, закінчився рішенням не продовжувати реєстрацію цій гуманітарній організації на наступний рік. Без такої реєстрації діяльність чеських працівників у Чечні стає неможливою.

У Празі не можуть приховати розчарування, розгубленості й болю. Після понад 5років активної співпраці з жителями Чечні найбільша чеська гуманітарна організація “Людина в біді” змушена покинути цей кавказький регіон. Причина, принаймні так, як вона була представлена офіційними російськими властями, - непродовження реєстрації. Хоча якраз офіційно ніхто з чеських керівників організації не отримав жодного документу, який би підтверджував порушення російських законів з боку чехів. Неофіційно все ж було заявлено, що “Людина в біді” є підозрілою організацією, яка підтримує терористів, не раз про це писала і російська преса. Говорить Шимон Панек - директор гуманітарних програм організації “Людина в біді”:

Шимон Панек: “Зловживання засобами масової інформації, яке послужило початком тиску на “Людину в біді”, ми думаємо, є безпідставним. Ми не знаємо жодної причини, яка б забороняла отримати нову реєстрацію, щоб ми могли продовжити роботу на теренах Російської Федерації. Ми ніколи не отримали жодного офіційного звинувачення про те, що гуманітарна організації підтримує тероризм, нічого такого, проти чого ми могли б себе захищати, нічого такого, щоб включало дати, імена, цифри, якісь факти”. Протягом останніх років чеська допомога на Північному Кавказі була надзвичайно активною. Йдеться про будівельні матеріали для знищених війною міст Чечні та Інгушетії, матеріальну допомогу школам і таборам для біженців, психо-соціальну підтримку дітей війни. Всього об’єм допомоги в цьому регіоні Росії за 5 років досяг 24 мільйонів американських доларів. І хоча в Чечні працюють інші міжнародні гуманітарні організації, все ж саме чехи в 2000-му році першими прорвались з вантажівками їжі до воєнного Грозного. І зараз вони не мають наміру відступати. Шимон Панек:

Шимон Панек: “Звичайно, ми сподіваємось, що наша нова заява про реєстрацію буде розглянута в Москві раціонально, тобто, на основі того, який сенс має наша праця для громадян Чечні. І якщо вона буде оцінена раціонально, тоді врешті кожний зможе побачити, що наша діяльність повністю погоджується з офіційною політикою керівництва Російської Федерації, тобто надання допомоги цивільному населенню, зміцнення миру, звичайного життя, спрямування до нормалізації ситуації в Чечні”.

Від часу свого заснування в 1992 році чеська гуманітарна організація “Людина в біді” допомагає громадянам Північної Кореї, Монголії, Казахстану, Іраку, Куби. Знають чехів з “Людини в біді” і в Україні, наприклад, у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи.
XS
SM
MD
LG