Доступність посилання

ТОП новини

Україна і проблема врегулювання ситуації у Придністров’ї.


Петро Кагуй

Прага, 18 липня 2005 року – Завтра, 19 липня, до України має прибути із робочим візитом генеральний секретар Ради Європейського Союзу, верховний представник Євросоюзу з питань загальної, зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єр Солана. Заплановані його зустрічі із президентом України, прем’єр-міністром та секретарем Ради національної безпеки та оборони. Із українським керівництвом Хав’єр Солана має обговорити, зокрема, і придністровську проблему, роль України у врегулюванні цього багаторічного конфлікту.

Для України придністровський конфлікт, що триває вже 15 років, був і залишається серйозною проблемою. У Придністров''ї проживає, за різними даними, до 300 тисяч етнічних українців, не говорячи вже про саме сусідство з проблемним реґіоном,що прославився великою кількістю старої радянської зброї і своєю злочинністю.

Президент України Віктор Ющенко запропонував план врегулювання придністровського конфлікту, яким передбачено провести найближчим часом “вільні, демократичні” вибори до Верховної Ради Придністров’я. Ющенко закликав Європейський Союз, Раду Європи, ОБСЄ, Сполучені Штати та Росію разом із Україною забезпечити контроль над проведенням виборів.

Цей план Віктор Ющенко обговорив минулого четверга із лідером невизнаної Придністровської республіки Ігорем Смирновим, який прибув до Києва. Зустріч відбулася за зачиненими дверима.

Прес-секретар президента України Ірина Геращенко: “Це була надзвичайно важлива і конструктивна зустріч. За результатами перемовин лідер Придністров”я позитивно оцінює український план врегулювання ситуації” .

Тим часом влада Молдови запропонувала Придністров’ю стати автономною республікою у складі Молдови. Регіону також надають право виходу зі складу республіки, але лише у двох випадках: у разі схвалення рішення про об’єднання Молдови з іншою державою або у разі втрати Молдовою статусу суб’єкту міжнародного права.

У процесі врегулювання Придністровської проблеми важливими мали б стати і завтрашні переговори у Києві між верховним представником Євросоюзу з питань загальної зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єром Соланою та керівництвом української держави.

Однак подальше врегулювання Придністровського конфлікту не обіцяє бути безхмарним. Позаминулого тижня керівництво Придністров’я закликало Росію збільшити свій військовий контингент у цій самопроголошеній республіці від нинішніх 500 до 2400 військовослужбовців. Міністр держбезпеки Придністров''я Володимир Антюфєєв звинуватив керівництво Молдови у тому, що воно схиляється до силового вирішення придністровської проблеми. Він також звинуватив офіційний Кишинів у намаганні “розвалити миротворчу операцію”. Не бракує гострих висловлювань і з боку представників молдовської влади.

В інтерв’ю радіо “Свобода” заступник спікера парламенту Молдови і водночас голова опозиційної Християнсько-демократичної народної партії Юрій Рошка розповів: “Влада Молдови не хоче вести переговори зі злочинцями від Тирасполя, бо вони є “інструментами” Російської Федерації у реґіоні. А тому для нас нераціонально вести переговори із “інструментами”, але інша річ - з тими, хто користується цими “інструментами”, - із адміністрацією Російської Федерації. Республіка Молдова бажає вести переговори із партнерами з Москви, навіть якщо цей діалог важкий. А продовжувати безрезультатні обговорення із сепаратистами Смирнова є непродуктивно і смішно для нас. І я сподіваюся, що такий підхід буде зрозумілішим і в інших столицях світу, не лише у Москві”.

Не відчувається оптимізму і у словах міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова:

“Складається враження, що влада Молдови поставила собі за мету робити усе можливе і навіть неможливе, щоб не лише заблокувати придністровське врегулювання...( вони бойкотують усі спроби відновити переговорний процес), але й зіпсувати ще більше російсько-молдовські відносини”.

А голова ОБСЄ Димитрій Рупель схиляється до поєднання плану Віктора Ющенка та плану, що його запропонував представник Росії Дмитро Козак. У російському плані йдеться, зокрема, про російську військову присутність у реґіоні.

Своїми міркуваннями щодо нинішнього процесу врегулювання придністровського конфлікту в інтерв’ю радіо “Свобода” поділився редактор придністровської опозиційної газети, колишній міністр освіти у придністровському уряді Андрій Сафонов:

“Що стосується України, то вона реально намагається переключити на себе врегулювання придністровського конфлікту, ставши, так би мовити, головним модератором цього процесу. У дечому це їй вдається. І в даному випадку Віктор Ющенко зацікавлений у тому, щоб ті процеси, котрі проходять на березі Дністра, йшли загалом і в цілому відповідно до запропонованого ним плану”.

Андрій Сафонов переконаний, що Ігор Смирнов відстоюватиме поєднання планів українського і російського, бо він змушений рахуватися з думкою росіян, від яких він очікує фінансової допомоги:

“Допомога така необхідна, тому що дохідна частина бюджету Придністров’я виконана, за офіційними даними, лише на 57%. Звичайно, після переговорів Смирнова і Ющенка слід очікувати чогось середньоарифметичного. Гадаю, що Україну влаштує, щоб і Кишинів, і Тираспіль не виходили за рамки того процесу, що його зараз намагається окреслити Київ. А Тирасполю дуже вигідно було б, запропонувавши частину своєї власності українським бізнесменам( а можливо, і державним структурам), домогтися більш прихильного ставлення до себе”.

Так розмірковує редактор придністровської опозиційної газети, колишній міністр освіти у Придністровському уряді Андрій Сафонов.

Слід почекати обговорення у Києві придністровського питання між верховним представником Євросоюзу з питань загальної зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єром Соланою та українським керівництвом. Чи стане ця зустріч черговим поступом у вирішення придністровської проблеми?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG