Доступність посилання

ТОП новини

„Народний трибунал” провела „об’єднана опозиція” в Одесі...


Петро Каландирець

Одеса, 19 липня 2005 року – Представники проросійської організації „Єдіноє отєчєство”, Прогресивної соціалістичної партії та партії „Держава” провели захід, який вони назвали „Народним трибуналом над помаранчевим режимом”. Проведене дійство, на думку місцевих незалежних спостерігачів, ще раз засвідчило, що кількість учасників подібних акцій збирає в Одесі все менше і менше прихильників. До приміщення обласної державної адміністрації цього дня прийшли близько двохсот осіб, переважно, похилого віку – вже звичних учасників акцій на підтримку лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Сподівання організаторів „трибуналу” на оголошену багатолюдну акцію не виправдали себе.

Особливе обурення у організаторів „Народного трибуналу над помаранчевим режимом” викликають спроби нинішньої влади сприяти утворенню єдиної помісної Української Православної Церкви та відновленню справедливості у ставленні до ветеранів Української Повстанської Армії та Організації Українських Націоналістів.

У той час коли лідер організації „Єдіноє отєчєство” Валерій Кауров виголошував обвинувачення про міфічне переслідування канонічної Російської Православної Церкви в Одесі безперешкодно працювала організована цією ж конфесією виставка Православної ікони. Не помітили організатори „трибуналу” і той факт, що представники нової міської влади запрошують на різноманітні вшанування та урочистості саме духівництво УПЦ Московського Патріархату, а голова Одеської обласної державної адміністрації Василь Цушко поїхав за благословенням до митрополита Агафангела...

Як повідомила кореспонденту Радіо „Свобода” секретар Одеського обкому Прогресивної соціалістичної партії України Людмила Безугла, подібні „трибунали” планувалося провести в усіх обласних центрах Півдня та Сходу України „з метою закликати народ піднятися на захист власних інтересів.

Вона назвала Президента України винним у порушенні Конституції та Декларації про державний суверенітет України, „виконанні замовлення американських господарів”.

Великі надії політичні сили, які називають себе „об’єднаною опозицією” покладають саме на вибори 2006 року. Вони заявили про бажання не допустити до нових Рад різних рівнів партії прихильні до нинішньої української влади.

Учасники акції в Одесі, серед інших, тримали гасла „Руки геть від Віктора Януковича”, „Шуфрич – герой. Одеса з тобою”. На запитання україномовних працівників ЗМІ організатори „трибуналу” принципово не відповідали заявляючи про незнання державної мови.

Заступник голови Одеської обласної організації Народного Руху України Віктор Агромаков висловив припущення, що ініціатори „Народного трибуналу над помаранчевим режимом” будуть серед аутсайдерів виборчих перегонів 2006 року. „Не врятує їх навіть вже традиційна передвиборча тема статусу російської мови в Україні”.

А за словами голови Одеської обласної організації Соціально християнської партії Віталія Пилипенка: В ухваленій постанові „Трибуналу” його автори вимагали імпічменту Президенту Віктору Ющенку, назвали главу держави винним в „ узурпації влади, зраді національних інтересів, геноциді проти українського народу, витісненні православної віри”.

Голова організації „Єдіноє отєчєство” Валерій Кауров називав нинішню українську владу не інакше як „помаранчевою чумою” і закликав до проведення подібних „трибуналів” у всіх районах Одеської області... Заступник голови Одеської облдержадміністрації Володимир Кириленко назвав безпідставними обвинувачення висловлені на адресу нової української влади.

Володимир Кириленко: „Я знаю, що влада в регіоні працює над вирішенням наболілих проблем вдень і вночі. Дбаємо про соціальний і правовий захист населення. Жодне звернення людини, яка приходить до мене, не залишається без розгляду і вирішення. Тому чути ці закиди мені досить дивно”.

Подив з приводу ухвалених „трибуналом” рішень висловив і секретар Духовної Ради християнських конфесій в Одеській області, пастор Петро Мартьянов. На його думку, немає жодних підстав говорити, зокрема, про утиски християнських церков в Україні. „Ми стали свідками штучної спроби розпалення ворожнечі між віруючими різних конфесій, загострення ситуації в Одесі – де завжди між церквами панував мир і злагода. Знаємо і те, яку мету ставлять перед собою керівники „Єдиного отєчєства”...”, зазначив Петро Мартьянов.
XS
SM
MD
LG