Доступність посилання

ТОП новини

Візит міністра оборони України Анатолія Гриценка до Ізраїлю.


Сергій Кисельов


Київ, 26 червня 2005 - Сьогодні завершується візит міністра оборони України Анатолія Гриценка до Ізраїлю. Це – перший такий візит керівника військового відомства за всю історію української незалежності. Про що ж вдалося домовитись Києву й Тель-Авіву?

Міністр оборони України Анатолій Гриценко поїхав до Тель-Авіву насамперед для того, аби домовитись про допомогу ізраїльтян у розмінуванні території артилерійських складів у Новобогданівці Запорізької області, де торік сталося кілька потужних вибухів. І хоча українські сапери успішно розміновують територію Лівану, тим не менше, як заявив пан Гриценко, Ізраїль володіє такими технологіями, яких нема на українських теренах, але які конче потрібні для розмінування саме Новобогданівки.

Ну, а підтвердженням того, наскільки своєчасним було звернення міністра оборони України до ізраїльських колег, стала нова пожежа на тих же таки новобогданівських військових складах, що спалахнула під час перебування Анатолія Гриценка в Ізраїлі.

Як сказав в інтерв’ю для радіо "Свобода" заступник начальника управління прес-служби Міністерства оборони України майор Костянтин Саділов, "у цьому плані мова йшла про технології утилізації. Справа в тому, що та обстановка, яка склалася в Україні зараз з базами й складами боєприпасів, і особливо, наприклад, з Новобогданівкою – там необхідне гуманітарне розмінування. У ізраїльтян є дуже великий досвід у цьому напрямку, і Україна на нього розраховує. Крім того, в Ізраїлі є компанії – як комерційні, так і державні, – які спеціалізуються на цьому. Вони мають відповідні технології, вони мають обладнання, і ми сподіваємося, що така співпраця допоможе нам вирішити проблему, яка існує в нас протягом уже багатьох років".

Окрім того, у рамках підписаної вчора угоди про 5-річне співробітництво у військовій сфері сторони домовились, що ізраїльські фахівці нададуть допомогу у реставрації літаків МІГ-29 та вертольотів МІ-24, які входять до складу Військово-Повітряних Сил України й потребують серйозної модернізації. До цих робіт, можливо, підключиться ще й третя сторона – Росія. Окрім того, Ізраїль і Україна мають намір започаткувати співробітництво в царині танкобудування. Як відомо, український танк Т-84 непогано зарекомендували себе на всесвітніх виставках озброєння, а ізраїльські танк "Меркава" вважається одним із найнадійніших і найбезпечніших для екіпажу панцерників у світі.

Майор Костянтин Саділов: "Ідеться про систему озброєння танків. Відомо, що Україна намагається наблизитися до стандартів НАТО. У кожної країни є свої розробки в цьому напрямку. І якщо є обопільний інтерес, то чому ж його не використовувати", – додав Костянтин Саділов, заступник начальника управління прес-служби Міністерства оборони України.

Міністр оборони України Анатолій Гриценко на прес-конференції в Тель-Авіві заявив, що питання можливої відправки українського миротворчого контингенту в зону арабо-ізраїльського конфлікту на порядку денному не стоїть. Учора пан Гриценко зустрічався зі своїм ізраїльським колегою Шаулем Мофазом. Сьогодні він матиме розмову з президентом Ізраїлю Моше Кацавом та віце-премєр-міністром, міністром промисловості, торгівлі та праці Ехудом Ольмертом.
XS
SM
MD
LG