Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Україні відзначається день пам''яті святого рівноапостольного князя Володимира Великого.


Сергій Кисельов


Київ, 28 липня 2005 - Синод Української православної церкви Московського патриархату прийняв рішення звернутися до президента Віктора Ющенка з ініціативою оголосити цей день загальнонаціональним святом.

Як розповів в інтерв’ю для радіо "Свобода" керуючий справами УПЦ, архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, сьогодні "свята Церква вшановує пам’ять хрестителя Русі, святого рівноапостольного князя Владимира. Уже стало традиційно, що урочистості відбуваються традиційно у нашій великій святині – Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі. Завтра буде відправлена божественна літургія, яку очолить предстоятель Української православної церкви, Його Блаженство митрополит Київський і Всієї України Володимир. У співслужінні всього єпископату Української православної церкви".

Цьогорічне свято буде особливо урочистим. Річ у тім, що минулої неділі предстоятель УПЦ Блаженнійший митрополит Володимир привіз до Києво-Печерської лаври із російського міста Ростов-на-Дону на вічне зберігання одну із часток мощей хрестителя й покровителя України-Руси, рівноапостольного князя Владимира Великого.

Нагадаю: нетлінні останки хрестителя були знайдені Петром Могилою 1635 року серед руїн Десятинної церкви в Києві. Реліквія знаходилася у мармуровому саркофазі з написом, завдяки якому й удалося встановити приналежність мощей. Срібна рака з главою святого зберігалася потім у ніші праворуч від іконостасу в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Решту останків передали в дар московському Успенському соборові. Невдовзі перед початком Другої світової війни радянський скульптор-антрополог Михаїл Герасимов забрав главу святого до Ленінграду, аби відтворити історичний образ хрестителя. Але під час блокади вона безслідно зникла – православна церква й досі шукає її. Що стосується інших нетлінних часток, то впродовж довгого часу їх ховали в російських музейних архівах. І лише під час горбачовської перебудови повернули Церкві. Вони зберігаються у Храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Ростові-на-Дону.

Архієпископ Митрофан розповів, що сьогодні у Києво-Печерській лаврі також "планується освячення великого дзвону, який був недавно вилитий на одному із металургійних заводів Донецька. Цей дзвін важить 7 тонн. Предстоятель нашої церкви Блаженнійший митрополит Володимир посвятить цей дзвін, і він буде піднятий на велику лаврську дзвіницю і буде скликати людей на молитву. Урочистості завершаться величним хресним ходом навколо Києво-Печерської лаври і святковим молебнем на дальніх печерах", додав архієпископ Переяслав-Хмельницький Митрофан, керуючий справами Української православної церкви Московського патріархату.

За словами владики Митрофана, напередодні сьогоднішнього свята Синод УПЦ прийняв рішення звернутися до президента України Віктора Ющенка з проханням встановити день пам’яті князя Владимира – 28 липня – національним святом України. Оскільки хреститель є символом і духовності України, і її державності. Так що наступного року в календарі українців, може, з’явитися ще одне державне свято.
XS
SM
MD
LG