Доступність посилання

ТОП новини

Могилевич може вирішити свої проблеми в Україні і без замаху на Тимошенко: німецький експерт з організованої злочинності Юрґен Рот.


Мар’яна Драч

Прага, 29 липня 2005 - Світ облетіло повідомлення про те, що на прем''єра України можливо готується замах. Служба безпеки України заявила, що перевіряє таку інформацію і підтвердила, що отримала попередження від дипломатів, які працюють у Києві. Тим часом деякі оглядачі вважають, що таке повідомлення вигідне передовсім самій Юлії Тимошенко напередодні парламентських виборів. Отже, наскільки реальною є загроза для життя українського прем`єра? Спершу слово журналістові Володимиру Бойку, який вперше в Києві оприлюднив інформацію про можливий замах.

Володимир Бойко: “Важко сказати, наскільки інформація про замах відповідає дійсності, це може бути і помилка, це може бути і просто провокація, це може бути і дійсно достовірна інформація.

Але у будь-якому випадку мені здавалося, що Служба безпеки України має провести ретельну перевірку і поінформувати громадян України про те, що така інформація була.

Також хочу зазначити, що у тій інформації, яка надійшла у закордонні представництва, йшлося конкретно про те, що до можливого замаху можуть бути причетні або структури відомого бізнесмена Семена Могилевича, або люди, котрі невдоволені тим, що зараз відбуваються процеси з приватизації “Нікопольського заводу феросплавів”.

Про такі повідомлення західних спецслужб мені розповіли джерела у Міністерстві закордонних справ, дипломатичні представники. Ця інформація перевірялася у кількох незалежних джерелах, у кількох посольствах, і лише після цього я її оприлюднив.”


А зараз докладніше про один із можливих мотивів можливого замаху на Юлію Тимошенко. Семен Могилевич народився в Україні, має російське громадянство, а американське ФБР його шукає. Могилевича підозрюють у тому, що він керує злочинним угрупованням, що діє у 30 державах світу і займається цілим букетом діянь: від вбивств і здирництва до відмивання грошей і торгівлею людьми. Нині українська влада з`ясовує, чи причетні люди Могилевича до махінацій із поставками туркменського газу в Україну за попередньої влади. Про це сказав цього тижня голова Служби безпеки України Олександр Турчинов в інтерв''ю британській газеті "Файненшал Таймс". Йдеться про махінації на мільйони доларів. Про те, що Україна більше не зацікавлена у посередницьких структурах для поставок газу заявляла і прем`єр Юлія Тимошенко.

Але чи це все означає, що Могилевич може планувати замах на Тимошенко? Відомий німецький журналіст, автор кількох книг про організовану злочинність на пострадянських теренах, Юрґен Рот каже Радіо "Свобода", що Могилевич має боятися розслідування, яке проводять в Україні. Хоча газові посередники відкидають причетність до кримінальних структур, Рот уважає, що такі зв`язки існують. Тому німецький оглядач припускає, що Могилевич міг планувати замах на Тимошенко, але при цьому наголошує:

"Могилевич і його люди дуже впливові в Україні. Дмитро Фірташ нещодавно купив телеканал у Києві (телеканал "K1"), інший його соратник працює в одеській мерії. Сам Могилевич має великі контакти в Україні. Тому мені здається, що Могилевичу, щоб зупинити розслідування, не треба когось вбивати, тим більше Юлію Тимошенко. Якщо він хоче зупинити розслідування, то в нього є інші можливості, зокрема за допомогою підкупу політиків, тут у нього великий досвід." Чи може Могилевич підкупити і пана Турчинова, який веде слідство?

"Питання полягає в тому, кого в Україні не можна підкупити. Гадаю, що в Україні можна підкупити і стару владу, і нову також. Це не така велика справа."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG