Доступність посилання

ТОП новини

Дні українсько-угорського добросусідства у Східній Угорщині.


Василь Плоскіна

Угорщина, 28 липня 2005 – У четвер у східноугорському містечку Тарпа, що розташоване всього за 15 км від українсько-угорського кордону, розпочинається фестиваль “Дні добросусідства”, він триватиме майже два тижні. У його рамках заплановані зустрічі керівників регіонального рівня двох країн, форуми підприємців та виступи мистецьких колективів Закарпаття та області Саболч-Сатмар-Береґ.

Такі масові заходи, як вказується у програмі обласної філії “Сільського й аграрного туризму Угорщини”, під егідою котрої влаштовується фестиваль, відбуваються в Тарпі вперше. Для тутешніх жителів і мерії містечка цей фестиваль важливий ще й тому, що за його допомогою вони сподіваються пожвавити туризм у цьому куточку Угорщини, адже ні Тарпа, ні довколишні поселення Сатмарчеке, ні Манд, ні та ж Кьолче не можуть і близько змагатися за відвідувачів, наприклад, з Токаєм у сусідній Земленській області, не кажучи вже про мальовниче Задунав’я та курортну зону на Балатоні.

За угорськими мірками, Тарпа і сусідні райони є вельми неблагополучними в економічному сенсі. Тут спостерігається високе безробіття, в аграрному секторі найбільш перспективним вважається садівництво, туристичний бізнес розвинений слабо. Життя в цій угорській глибинці тече розмірено і плавно, тому фестиваль “Дні добросусідства” є справді великою подією.

Для українських учасників ці заходи стануть своєрідним іспитом, адже за словами Йожефа Тарпаї, керівника структурного підрозділу Закарпатської держобладміністрації, від часу проголошення незалежності України між двома прикордонними областями вперше проводиться такий масовий фестиваль. Обидві сторони підготували велику культурну програму.

Їй передують так звані зустрічі без кордонів, на яких побувають голови сільрад і мери міст з української прикордонної зони та їхні угорські колеги. Заплановані також переговори на рівні обласних керівників та структурних управлінь у неформальній обстановці щодо подальшого співробітництва у рамках добросусідських відносин з притаманними їм дружбою і порозумінням між двома сусідніми народами.

У парку будинку культури м. Тарпа відвідувачі зможуть побувати на фото- та художній виставці, де, крім полотен професійних майстрів, можна буде побачити Сатмарську вишивку, в’язання гачком та інші вироби народних умільців зі Східної Угорщини та України. Із Закарпаття перед угорцями, серед інших знаних мистецьких колективів, виступить ансамбль танцю “Ритм” під керівництвом Тиберія Сабо, фольклорний хор “Троянда”, дитячі групи та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG