Доступність посилання

ТОП новини

Угорські політики звинувачують один одного у зловживаннях.


Василь Плоскіна

Угорщина, 2 серпня 2005 – Угорські опозиційні партії не уникають нагоди покритикувати окремих представників влади за зловживання у сфері бізнесу. Консервативна опозиція стверджує, що незважаючи на попередні запевнення, деякі високі посадовці ліволіберальної коаліції не відмовились від керівних постів у приватних компаніях і продовжують користуватися державною підтримкою, не беручи участь у конкурсній системі тендерів.

Представники опозиційного Союзу молодих демократів (ФІДЕС) заявили днями, що соціаліст Ференц Дюрчань, який очолює ліво-центристську урядову коаліцію, попри заборону займатися приватним бізнесом, все-таки веде бізнесові справи. Прем’єр нібито передовірив управління компаніями своїй людині, але не відмовився від повноважень керівника. Згідно з угорськими законами, це є порушенням, і опозиційні партії одразу публічно заявили про зловживання з боку влади.

За словами фідесівця Петера Сійярто, депутата угорського парламенту, окрім прем’єра, державною підтримкою для своїх компаній скористалися чимало інших урядовців. Союз молодих демократів, наприклад, виявив, що з 17 міністерств принаймні 12 осіб брали пільгові кредити для підприємств, котрі вони контролюють, і отримували державні підряди на проведення певних робіт. Наразі праві не знають, як часто це робили міністерські працівники і в яких обсягах виражалася державна підтримка.

Депутат парламенту Угорщини від партії ФІДЕС Петер Сійярто:

- Це питання Ференц Дюрчань як прем’єр-міністр повинен вирішити особисто раз і назавжди, адже відповіді його міністрів однозначно вказують на те, що вони мають доступ до державних джерел і вже користувались ними. Причому йдеться і про ті компанії, які входять у бізнесову мережу пана Дюрчаня.

Втім ліво-центристські партії не залишили правих опонентів без відповіді. Вони вже давно привертали увагу громадськості до зловживань попередньої влади. Скажімо, нещодавно була навіть утворена спеціальна парламентська комісія, яка займається розслідуванням бізнесової діяльності кількох компаній, власниками яких є родина Орбанів. Нагадаю, Віктор Орбан нині є головою партії ФІДЕС. З 1998 до 2002 року він очолював консервативний уряд Угорщини.

Свого часу великого резонансу набув скандал навколо дорожно-будівельної фірми його рідного батька, відтак ліві переключили увагу на компанію дружини колишнього першого міністра. Члени парламентської комісії також хочуть встановити, якою великою і наскільки правомірною була державна підтримка цих приватних фірм.
XS
SM
MD
LG