Доступність посилання

ТОП новини

2 серпня у Дніпропетровській обласній прокуратурі відбулася міжвідомча нарада з питань додержання законодавства щодо цільового використання і охорони земель.


Геннадій Сахаров

Дніпропетровськ, 4 серпня 2005 р.

У нараді взяли участь прокурори міст і районів, керівники обласних головних управлінь земельних, екологічних та природних ресурсів, управління лісового господарства, облводгоспу, представники обласноі та районних адміністрацій і рад, міські голови.

У вступній промові заступник прокурора області Олег Ричка повідомив що у перебігу перевірки, проведеної прокуратурою області, виявлені брутальні порушення земельного законодавства, водного кодексу, закону про містобудування.

Практично в усіх населених пунктах області відсутні генеральні плани забудови, ведеться хаотичне будівництво. У Дніпропетровську всупереч закону існує практика резервування земель за фірмами-забудовниками. Виділені земельні ділянки не забудовуються і перепродаються. Обласна рада проводить довільне розширення меж населених пунктів в інтересах приватних осіб та фірм. При цьому захоплюються землі лісового фонду та водоохоронні зони. Біля низки річок забудовою водоохоронних зон перекриті підходи до води. Головними порушниками тут є місцеві ради і їх керівники, котрі всупереч закону і, очевидно, небезкорисливо видають дозволи на будівництво.

Контрольні органи, такі як управління екології, водного господарства, продоохоронна прокуратура усунулися від виконання своїх обов’язків. Повсюдно у області органи державного архітектурно-будівельного контролю виведені з підпорядкування державі і підпорядковані місцевим радам. Екологічні програми у населених пунктах складені для годиться, не фінансуються і не виконуються. Навколо міст і селищ ростуть стихійні звалища. У області розорані луки і пасовиська, водоохоронні зони, доходи з цих земель не обліковуються.

Бізнесмени беруть у оренду земельні ділянки, по кілька років засівають їх соняшником і, остаточно виснаживши землю, повертають її господарям. 70 відсотків земель, що мають археологічне значення, скифські та половецькі кургани і могили розпайовані і розорані. Лісопосадки забруднюються, вирубуються та випалюються. Площа земель природно-заповідного фонду катастрофічно скорочується. Податок за користування землею багатьма суб’єктами господарювання не сплачується. Позови прокуратури щодо порушень земельного законодавства місцевими судами не розглядаються.

Як сказав заступник прокурора області Олег Ричка, тільки цілеспрямована спільна робота органів державної влади, правоохоронних і контрольних органів може зсунути ситуацію з мертвої точки.

Розмова з новопризначеним начальником управління земельних ресурсів обласної адміністрації Віктором Ужвою:

Геннадій Сахаров

Я слухав доповіді і у мене склалося враження, що у нас немає держави, що все належить чиновникам і вони з цим роблять все, що захочуть.

Віктор Ужва

На жаль ви маєте рацію. Я як людина, котра прийшла на цю ділянку роботи, бачу що треба міняти дещо і у нашій роботі. І координуюча роль нашої структури буде надзвичайно важливою. У тому, що сьогодні дійсно немає координації роботи на державному рівні всіх структур, які представляють державну владу. Я вже бачу це. Сьогоднішня нарада якраз про це і свідчить. Земля – основне наше національне багатство. А сьогодні не приділяється увага до землі...

Геннадій Сахаров

У мене склалося враження що не не приділяється увага до землі, а що вона впрост розбазарюється, вона розпродається і роздається місцевими чиновниками за хабарі.

Віктор Ужва

Можливо, і така думка має право на життя. Але дійсно сьогодні у державі є проблеми, пов’язані, скажімо, у систематизації питань щодо роботи з землею, щоб ми дійсно зробили інвентаризацію, розмежування землі, що знаходиться у держаній і комунальній власності, щоб зробили експертну грошову оцінку. На це потрібні кошти і чималі. І це сьогодні проблема як центрального бюджету так і місцевих бюджетів, які не готові ще до цього.

Геннадій Сахаров

Проблем накопичилося чимало – і з фінансуванням і з тим, що владі вже час втрутитися і продемонструвати силу, показати, що нова влада прийшла надовго і всерйоз і з нею необхідно рахуватися. Земля – найбільше багатство України і дозволяти безкарно нищити і красти це багатство не можна.
XS
SM
MD
LG