Доступність посилання

ТОП новини

Українські танці на схилах Дунаю.


Василь Плоскіна


Угорщина, 4 серпня 2005 – ХІІІ Міжнародний фестиваль танцю у північноугорському м.Вац вже другий рік поспіль запрошує учасників з України. На літній сцені міського парку, як і торік, виступив молодіжний танцювальний колектив “Турянська долина” з Закарпаття під керівництвом відомого в Україні хореографа Івана Пастеляка. Вокальне мистецтво представляв фольклорний ансамбль “Перлинка” з міста над Ужем.

Місту Вац, збудованому на одному з наймальовничіших вигинів Дунаю, виповнилося 930 років. 36 тисяч мешканців цього майже тисячолітнього граду добре пам’ятають про славні культурні традиції своїх предків. Тут ніколи не бракувало веселих ярмарків, храмових свят, концертів та фольклорних фестивалів. Міжетнічна терпимість жителів у цьому куточку Угорщини набагато вища, ніж деінде по країні. Вацівці пов’язують це з тим, що їхнє місто віддавна лежить на розхресті водних та сухопутних шляхів. Справді: у середній течії Дунаю відбувається жваве судноплавство. Тут було збудовано першу гілку залізниці Будапешт-Вац у ХІХ столітті. У Ваці має свою духовну резиденцію і глава католицької церкви в Угорщині в сані кардинала, який, до речі, брав участь у виборах Папи Римського.

Прислівник “уперше” можна спокійно вживати щодо Вацу багато разів, і це дає втіху самолюбству мешканцям міста. Тому коли тут, знову ж таки, вперше побували українські самодіяльні артисти з невеличкого гірського села Тур’я-Ремета, що на Перечинщині Закарпатської області, глядачі нагородили їхні виступи гарячими оплесками. Ці аплодисменти рівноцінно були адресовані й хореографу Івану Пастеляку, Заслуженому працівнику культури України, вихованці якого танцюють в багатьох країнах Заходу. У свій час всі вони пройшли мистецьку школу ансамблю “Ритми молодості”, створеного паном Іваном ще в 1979 році в Ужгороді. Професійну планку балетмейстер високо тримає і нині.

Своїми враженнями від виступу “Турянської долини” й дівочого ансамлю “Перлинка” ділиться депутат муніципальних зборів м. Вац від консервативної партії Союз молодих демократів (ФІДЕС) Чаба Кьорьоші:

- Я завжди отримую велику насолоду від концертної програми учасників з України. Досі мене також займало народне мистецтво інших слов’янських народів. А в Румунії навіть маю добрих знайомих з-поміж українців, котрі мешкають у районі дельти Дунаю, а зараз гостюють у Ваці. Велике враження справили на мене їхні літургічні духовні співи. Українські пісні я вперше почув на вечорі українського самоврядування нашого міста. На цей захід мене люб’язно запросила пані Христина Шикк, яка народилася на Львівщині. Пам’ятаю, тоді виступали її земляки з ансамблю бандуристок “Ягілка”. У мене залишилися незабутні враження від їхнього концерту! Мені здається, що в цьому мене можуть підтримати багато мешканців нашого міста. Незалежно від того, хто приїздить з України, тут завжди можна бачити повнісінькі зали. В українцях мене найбільше вражає їхнє глибоке почуття патріотизму. Так любити свою батьківщину, це я часто люблю повторювати, не завадило б і угорцям, - вважає Чаба Кьороші, депутат муніципальних зборів м. Вац.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG