Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт довкола збору підписів у Яремчі за визнання УПА воюючою стороною у 2 Світовій війні.


Тарас Марусик


Київ, 9 серпня 2005 - Триває збір підписів про визнання ветеранів УПА учасниками визвольних змагань. Ініціатором виступила Українська народна партія, яка станом на кінець минулого тижня, за словами заступника голови УНП Олександра Гудими, вже зібрала 700 тисяч підписів, а до Дня незалежности таких підписів має бути один мільйон. З них 200 тисяч підписів повинна дати Івано-Франківська область, яка вже зібрала понад 100 тисяч.

Під час збору підписів стався конфлікт у курортному містечку Яремчі Івано-Франківської области.

Голова Яремчанської міської організації Української народної партії Володимир Микитюк, він же директор Карпатського крайового музею визвольних змагань поінформував керівництво Української народної партії, що місцева влада заборонила встановлення агітаційного намету із символікою УНП з метою збору підписів за визнання воїнів УПА воюючою стороною у Другій Світовій війні.

В інтерв’ю радіо “Свобода” Володимир Микитюк сказав, що 28 липня цього року він зареєстрував відповідне повідомлення в загальному відділі Яремчанського міськвиконкому. Наступного дня голова міської організації УНП одержав відповідь, якою ділиться з нашими радіослухачами.

Володимир Микитюк

На ваше повідомлення про намір встановити у місті Яремче 31 липня 2005 року агітаційний намет УНП, повідомляємо, що для розміщення будь-яких тимчасових споруд , в тому числі намету, потрібно отримати дозвіл міськвиконкому.

У випадку розміщення намету без даного дозволу, це буде розцінюватися, як порушення чинного законодавства. Міський голова Микола Палійчук.

Тарас Марусик

На запитання, чому УНП не одержала дозволу, Володимир Микитюк зазначив.

Володимир Микитюк

Справа в тому, що засідання виконкому наступне має відбутися 16 серпня, а акція ж мала відбутися на День міста 31 липня. Таку відповідь давати, що дозвіл виконкому – це, знаєте, досить несерйозно є, фактично, відмова.

Тарас Марусик

За словами Володимира Микитюка, такі дії міської влади Яремча є неприпустимими, особливо на Івано-Франківщині, де кожна родина має відношення до визвольного руху за незалежність України, де в кожній родині є репресовані комуністичною владою. “Це недержавницький і непатріотичний підхід до справи визнання Української Повстанської Армії”, - вважає Володимир Микитюк.

Натомість міський голова Яремча Микола Палійчук заперечив цю інформацію.

Микола Палійчук

УНП дала листа, що під час Дня міста вони поставлять намет у центрі біля музею. Але жодного слова про те, що вони поставлять намет для збору підписів, не було.

А друге, ми відписали лист у той же день, щоб вони встигли поставити намети, тільки потрібно отримати дозвіл. Жодної відмови не було б, якби вони звернулися за дозволом, ми б його обов’язково надали.

Тарас Марусик

Мені Микитюк сказав, що наступне засідання міської ради має бути 16 серпня, як у цій ситуації було їм діяти?

Микола Палійчук

А це без засідання, дозвіл дається без засідання. Вони просто довели до відома, що вони ставлять, а ми відповіли, що для того, щоб вони ставили, потрібно, щоб вони звернулися за дозволом, і ми їм дозволимо. До нас звернулися інші партії, які дістали дозвіл.

Тарас Марусик

Попри заборону, каже Володимир Микитюк, члени УНП встановили в Яремчі намет на День міста і провели збір підписів.

Володимир Микитюк

Було зібрано біля тисячі підписів, роздано понад 2 тисячі листівок, влада не втручалася. Щодо самого цього факту, то ми оцінюємо, власне, як вияв брудної політичної конкуренції. Оскільки день міста Яремче проводилася велика потужна акція Народного союзу Яремча за участю обласної організації.

Тарас Марусик

“Народного союзу Наша Україна”?

Володимир Микитюк

Так, тут був пан Шкутяк, приїхали мікроавтобуси, роздавалися газети, газета “Так” Народного союзу. В той же час нам намагалися надати можливість провести свою акцію тільки по збору підписів, всього на всього.

Тарас Марусик

Але не втручалася влада?

Володимир Микитюк

Ні, влада не втручалася.

Тарас Марусик

Говорив голова Яремчанської міської організації Української народної партії Володимир Микитюк.

І знову - міський голова Яремча Микола Палійчук.

Микола Палійчук

Справа тут інша. У нас воїни визнані міською радою як воююча сторона, перше. І друге, що наші воїни отримують з міського бюджету доплату до пенсії якраз з того моменту, коли я став головою, тобто я тоді попросив звернути на це увагу. Ми в жодному випадку так не могли вчинити.
XS
SM
MD
LG