Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні реакції на повторний продаж Криворіжсталі.


Василь Зілгалов


Прага, 10 серпня 2005 – Тривала дискусія довкола перегляду Києвом справи щодо приватизації “Криворіжсталі” перейшла у фінальну стадію. І тут визначним є призначення владою повторних торгів на цей металургійний гігант на 24 жовтня. Що, закономірно, викликало відразу чимало міжнародних реакцій. Вони надійшли як від міжнародних експертів, так і від можливих учасників цих торгів. Варто відразу ж сказати, що ці реакції неоднозначні і інколи суперечливі. Але більше у короткому огляді за матеріалами агентства Reuters.

Експерти та інвестори за межами України з одного боку розуміють, що українська влада сподівається через повторний продаж “Криворіжсталі” виконати свої соціальні зобов’язання. А з другого – не приховують побоювань з приводу подальшої економічної стратегії Києва і можливого ставлення місцевої влади як до інвесторів так і до їх приватної власності. Адже ж донедавна у різних висловлюваннях українських чільників називалися сотні та навіть тисячі можливих об’єктів так званої реприватизації.

Зокрема, аналітик з лондонського маркетнігового центру АМРО Жолт Пап зауважує, що дотеперішні власники Криворіжсталі все ще продовжують судові позов. Але далі цей лондонський експерт підкреслює:

“З іншого боку, справа з Криворіжсталлю розглядалася як оборудка з великим державним майном, що відбулася за заниженою ціною, тому влада й хоче спробувати виправити це”.

А представники найбільшої у світі металургійної потуги Мітал Стіл не приховують свого зацікавлення у безпосередній участь в жовтневих торгах в українському фонді держмайна. Сьогодні цей металургійний гігант підтвердив, що хоче купити український комбінат. Зокрема, головний фінансист Адітейа Мітал сказав:

“Ми очевидно хочемо зростати. І це є природнім для нашої компанії, для нашого бізнесу. Ми беремо участь у приватизаційних процесах в Туреччині і в Україні”.

Інші потенційні учасники аукціону – російські компанії Євроазголдінґ та Сєверсталь поки що відмовляються від коментарів з цього приводу.

Лондонський фахівець з ринків з компанії “АйДіАґлобал” пан Френк Ґіл нагадує, що Києвом “цього року планувалося отримати від приватизації близько півтора мільярда доларів США, але до сьогодні надійшла лише одна десята від запланованого. Безумовно, що ринок привітає продаж Криворіжсталі”.

Цей аналітик також вважає, що у зв’язку з високим бюджетним дефіцитом продаж комбінату стане доброю вісткою і для пересічних українців. Разом з тим оглядачі вважають, що продати українську металургійну перлину буде непросто. Френк Ґіл передбачає, що аукціон може тривати довше, ніж очікує уряд і навряд чи завершиться до кінця цього року. А деякі аналітики очікують, що нові інвестори можуть вимагати від влади у Києві додаткових гарантій у зв’язку з правовою непевністю в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG