Доступність посилання

ТОП новини

Про українськомовне “Молоде радіо”.


Тарас Марусик


Київ, 11 серпня 2005 - “Молоде радіо” – перша і єдина в Києві станція, в етері якої – 100% української музики. Директор українськомовного “Молодого радіо” Станіслав Шумлянський - гість нашої постійної рубрики “А мова – як море!”

“Молоде радіо” існує з кінця квітня 2005 року, а 4 липня в етер вийшли його перші регулярні передачі. Це спільний проект Національного університету “Києво-Могилянська академія” та радіо “Люкс” за підтримки Фонду розвитку ЗМІ посольства США. Радіо мовить у Києві на частоті 69,68 МГц.

Розповідає директор “Молодого радіо” Станіслав Шумлянський.

Станіслав Шумлянський

“Молоде радіо” – це перше в Києві взагалі за всю історію україномовне радіо, це 100% української музики, і в перспективі, сподіваємося, що це стане першим громадським радіо в Україні.

Це україномовна музика, це цікаві передачі, це новини.

(звучить анонс радіо - новини)

Тарас Марусик

І знову - Станіслав Шумлянський.

Станіслав Шумлянський

Програми абсолютно різноманітні: і про політику, і про музику, і про цікаві випадки, теми, які трапляються. Наш головний принцип – те, щоб програма була цікава, щоб чогось подібного не було на інших станціях.

А далі, якщо людина приходить з цікавою ідеєю, ми це обговорюємо. Якщо це може бути цікаво для наших слухачів, ми це ставимо. Тому, навіть інколи важко обмальовувати тематику передач, бо вони абсолютно різноманітніші.

Ми виходимо 24 години на добу. Зараз це переважно йде музичний ефір, в перспективі плануємо перетворюватися на розмовне радіо і запускати більше і більше різних передач.

Тарас Марусик

Я поцікавився в Станіслава Шумлянського, в кого виникла ідея створення “Молодого радіо”.

Станіслав Шумлянський

Власне, ідея, я думаю, виникала в багатьох людей, тому що мабуть найбільший парадокс, що в Києві є 40 чи 30 станцій, і немає жодної україномовної, яка б давала українську музику.

Мабуть, що багато людей про це думали. Нам просто вдалося це втілити, бо з’явилася можливість вийти на хвилі радіо “Люкс”. Втілити спільний проект “могиляки” та радіо “Люкс”.

Тарас Марусик

Станіслав Шумлянський– випускник Національного університету “Києво-Могилянська академія” за фахом “Політологія”. Те, що він зайнявся проектом українськомовного радіо, невипадково. Мовною політикою і мовними проблемами Станіслав Шумлянський зацікавився ще студентом, на другому курсі. А зараз він – в аспірантурі “Могилянки”.

Станіслав Шумлянський

Ще паралельно з керівництвом радіо я намагаються писати дисертацію на тему мовної політики в Україні і загалом в світі.

Це дисертація на тему: мовна політика в двомовних суспільствах на прикладі України.

Тарас Марусик

Говорив директор українськомовного “Молодого радіо” Станіслав Шумлянський. І на закінчення – ще один анонс “Молодого радіо”.

(звучить анонс радіо)
XS
SM
MD
LG