Доступність посилання

ТОП новини

Кримська організація НДП проти спікера парламенту автономії Бориса Дейча.


Володимир Притула

Симферополь, 11 серпня 2005 - Перший заступник голови Кримської організації Народно-демократичної партії Олександр Лієв звернувся до голови Веховної Ради Криму Бориса Дейча із запитом з приводу долі звернення про неприпустимість політичних репресій, надісланого кримськими парламентарям Президенту України Віктору Ющенку. Як повідомила пресс-служба Кримської організації НДП, вже майже два місяці глава держави ніяк не реагує на цей документ і народні демократи підозрюють, що спікер просто не відправив листа.

Прес-служба Кримської організації НДП вважає, що Борис Дейч "як вища посадова особа в автономії мав би поцікавитися" у глави держави долею звернення Верховної Ради Криму від 22 червня про недопустимість політичних репресій і про необхідність політичної амністії для учасників президентських виборів минулого року. Але і Президент України і кримський спікер мовчать. Автор запиту до Бориса Дейча Олександр Лієв каже, що політик такої ваги не має відсиджуватися і самоусуватися від захисту прав кримчан.

Олександр Лієв: (переклад) “Дивує навіть не стільки позиція президента, яка ігнорує звернення Верховної Ради Криму, скільки дивує позиція спікера парламенту. Він мав би тримати руку на пульсі і бути в курсі ситуації, він мав би інформувати громадськість, оскільки це питання політичних переслідувань сьогодні дуже актуальне. Ми це відчуваємо на собі. Тим більше, що Борис Дейч не так давно був членом Партії регіонів, за лідера якої ті люди, котрі сьогодні переслідуються, стояли на вулицях, висловлювали свою політичну позицію. І сьогодні за це розплачуються”, - заявив Олександр Лієв.

Проти нього кримська прокуратура на початку року порушила кримінальну справу за фактом перекриття торік у грудні в районі Армянська автотраси Херсон-Симферополь. Нею до Криму їхали учасники автопробігу “Поїзд дружби”. Активісти виборчої кампанії Віктора Януковича не пропустили і пошкодили частину автомобілів цієї акції. Кілька тижнів тому в Армянську за цією справою розпочався суд й Олександр Лієв звинувачується в організації цього перекриття.

Прес-секретар кримського спікера Галина Громик в інтерв’ю Радіо “Свобода” висловила подив свого шефа з приводу запиту одного з керівників НДП. Галина Громик: “Що кримська організація НДП направила запит голові ВР Криму Борис Дейча дізнався тільки з ЗМІ. Насправді, жодних документів до Секретаріату не надходило і на адресу голови ВР також. Тому це просто викликало здивування у голови ВР Криму. Крім того, слід нагадати, що ВР Криму приймала документ на адресу президента України, а в Криму є радник президента України, до речі, він же і голова кримської організації НДП Сергій Куніцин, який би напряму міг би запитати у Віктора Ющенка, як він відреагував на звернення ВР Криму. Запит кримської організації НДП до голови ВР Криму просто не за адресою. Такий хід є нічим іншим як, по-перше піар-акція, а по-друге, це вже якась система, наїзжають на голову ВР Криму абсолютно з безпідставними звинуваченнями”, – сказала Галина Громик.

Олександ Лієв повідомив Радіо “Свобода”, що як член НДП Сергій Куницин поділяє стурбованість свого заступника, але як радник президента позицію не висловлює. Тож Олександр Лієв ставитиме це питання перед керівництвом партії і звертатиметься до глави держави сам.
XS
SM
MD
LG