Доступність посилання

ТОП новини

Закон захистить опозицію.


Віктор Міняйло

Київ, 16 серпня 2005 - Кабінету міністрів України запропонував президенту створити робочу групу з розробки закону Про парламентську опозицію, - повідомив на прес-конференції один з розробників цього закону, нині міністр юстиції Роман Зварич. Опозиції ж про це нічого не відомо.

Роман Зварич сподівається, що восени законопроект про парламентську опозицію розгляне Верховна Рада України.

А ось як він пояснив, чому саме парламентську:


“Я не бачу як можна врегулювати питання діяльності якоїсь суспільно політичної опозиції за межами нашого парламенту. Опозиція в конституційному вимірі працює в парламенті.

Ми виходимо з того, що поки не буде окремого нормативно-правового акту, який забезпечить за опозицією її права, яка дасть їй конкретні можливості дійсно працювати як зорганізована опозиція, то звичайно говорити про опозицію, як про організаційне явище в нашому парламенті буде практично неможливо.

Ми виходимо з того, що не можемо такий законопроект швидко розробити в Мінюсті і запропонувати його депутатському корпусу для остаточного схвалення. Ми виходимо з того, щоб не обмежити якимось чином діяльність парламентської опозиції, не щоб їх заборонити, якраз навпаки. Наша ціль полягає в одному – забезпечити права опозиції”.


Це говорив міністр юстиції України Роман Зварич.

А от представнику опозиції, заступнику голови парламентської фракції СДПУ(О) Ігорю Шурмі нічого не відомо про права опозиції. Лише про обов’язки:

“Не дивлячись на передвиборчу обіцянку одразу після приходу урегулювати права і гарантії опозиції шляхом видання указу, то лишень через 9 місяців міністром юстиції розіслано на фракції листи з проханням дати своїх представників для тої розробки проекту про опозицію.

На сьогоднішній момент жодних проектів, будь-яких пропозицій зі сторони тих людей, які ініціюють зустріч не поступало. Однак, якщо наш представник буде включений у цю робочу групу, без сумніву, ініціювати включення до цього законопроекту не тільки обов’язки, але і права, які буде мати парламентська опозиція.

Передусім, як в цивілізованому світі опозиції повинні належати 3 комітети: бюджетний, свободи слова і регламентний. Це обов’язкова норма. Я думаю, що в ході роботи процесу можна буде відстоювати ще інші позиції”.


А у 19 столітті британський прем’єр-міністр і письменник Бенджамін Дізраелі казав:

“Жодний уряд не може вважати себе по справжньому в безпеці там, де не існує впливової опозиції”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG