Доступність посилання

ТОП новини

Приватизація НЗФ.


Сергій Собуцький

Київ, 18 серпня 2005 - Інтрига навколо законності приватизації Нікопольського заводу феросплавів має черговий етап – вирішено, що наступне засідання Вищого господарського суду України з розгляду касаційних скарг консорціуму "Придніпров''я", нинішнього власника НЗФ, на ухвалу Київського господарського апеляційного суду про незаконність приватизації підприємства відбудеться 25 серпня.

Таким чином, ВГСУ задовольнив прохання консорціуму "Придніпров''я" про перенесення судового засідання у зв''язку з необхідністю підготувати додаткові аргументи.

На думку аналітиків, чергове затягування процесу навколо Нікопольського підприємства свідчить про недосконалість судової системи в Україні.

Такої думки, зокрема, і член Політради Громадянської партії “Пора” Андрій Юсов.

Андрій Юсов

Судова система і судова влада після помаранчевої революції залишилися абсолютно не оновленою як з точки зору принципів своєї діяльності, так і з точки зору кадрового наповнення.

Безумовно Україні сьогодні потрібна судова реформа.

Сергій Собуцький

Громадянська партія “Пора” провела в Нікополі на території біля Нікопольського заводу акцію “Громадянська реприватизація НЗФ”. Активісти “Пори” біля прохідної підприємства підняли державний прапор, який мав символізувати повернення цього підприємства у власність держави.

“Пора” заявила про намір провести власне розслідування ситуації, що склалася навколо Нікопольського заводу феросплавів.

Андрій Юсов

Що стосується концерну “Придніпров’я”, то його позиція є, м’яко кажучи, необґрунтованою і нестабільною, адже довести те, що конкурс проходив з грубими порушеннями, дуже-дуже нескладно, і, власне, всі факти є на поверхні.

Можна відтягувати справу нескінченно довго, але результат буде одним і тим самим.

Сергій Собуцький

На думку аналітиків, повернення НЗФ у державну власність і його повторна прозора приватизація повинні показати потенційним інвесторам, як і приклад з Криворіжсталлю”, що в Україні шанують чесні приватизаційні процеси.

Експерти переконані, що на інвестиційну привабливість України перегляд деяких приватизаційних кампаній минулого уряду не вплине.

Водночас аналітиків турбує невизначеність українського уряду у своїх подальших кроках щодо повторної приватизації підприємств, що були приватизовані з порушеннями.

Ось що сказав з цього приводу директор Міжнародного інституту з питань приватизації та інвестицій Олександр Рябченко.

Олександр Рябченко

Погіршується інвестиційна привабливість, але не самі проценти, а загальна невизначеність критеріїв, незрозумілість того, чому саме Нікопольський феросплавний другим, а чи буде третє, четверте підприємство, не визначені принципи, за якими відбираються урядом ті підприємства, продаж яких оскаржують.

Сергій Собуцький

Тим часом міністр юстиції Роман Зварич висловився за якомога швидше завершення розгляду справи щодо НЗФ у суді, з тим, щоб провести нову приватизацію цього підприємства та повернути кошти попередньому інвестору.

При цьому Роман Зварич категорично заперечив тиск з боку Мінюсту на суд у цих справах.
XS
SM
MD
LG