Доступність посилання

ТОП новини

Активізація політичних партій в Криму.


Володимир Притула

Симферополь, 19 серпня 2005 - В Криму останнім часом значно зросла активність міцевих осередків політичних партій та організацій. І серед них – досить екзотичних, про яких тут раніше не чули. Місцеві спостерігачі пов’язують це з передчасним стартом виборчої кампанії.

Щодня в Криму проходять якісь мітинги і пікети, організовані політичними партіями та організаціями. Днями в Лівадії активісти Республіканської партії пікетували “круглий стіл” з проблем етнополітики в Криму, учора в Ялті об’єднані есдеки мітингували на захист російської мови, а сьогодні в Симферополі з тими ж гаслами на пікет вийшли представники Російського блоку. У Симферополі есдеки мітинг проведуть у неділю, а в суботу планують провести пікет представники партії “Союз”.

“Союзівці” продовжують збирати підписи під вимогою переведення викладання у новій українській школі в селищі Комсомольському на околиці Симферополя на російську мову. Тим часом кримське представництво Всеукраїнської громадської організації "Пора!" висловили обуення з приводу протестів проросійських сил Криму проти україномовного навчання у кримських школах. На думку авторів заяви, “сепаратисти” демонструють повну неповагу до держави і до Конституції, яка забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови у всіх сферах громадського життя на всій території України.

Поки “Пора!” бореться за українську мову в Криму, у Севастополі виникла схожа організація, але з протилежними цілями – “Прорив!”. Її учасники виступають, цитую: “Проти антиросійської політики керівництва України, вимагають надати російській мові статус державної і припинити тиск властей на Православну Церкву Московського Патріархату”, кінець цитати. Один з лідерів “Прориву”, голова Спілки православних громадян Севастополя Олексій Добичин заявив, що це буде кримська “АнтиПора”, цитую: Наше об’єднання діятиме жорстко, у ворога під ногами земля горітиме!”, - заявив Олексій Добичин. Він повідомив, що уже ближчим часом учасники «Прориву» на автобусах відправляться до Києва для протидії переносу греко-католицької кафедри зі Львова до столиці.

А Кримська організація Народно-демократичної партії повідомила, що розпочала формування партійних списків для участі у виборах 2006 року. НДП має намір висунути кандидатури від партії в органи представницької влади Криму всіх рівній - від сільської ради до Верховної Ради АРК. Водночас, народні демократи оголосили, що НДП висуне кандидатури і на посади в органах виконавчої влади. Втім, це буде, якщо вибори відбудуться.

Наприклад, мешканці одного із севастопольських мікрорайонів заявили, що на вибори 2006 року не підуть. Близько 2-х тисяч севастопольців, які мешкають на "Максимовій дачі" мають намір бойкотувати всі заходи з підготовки і проведення майбутніх виборів, оскіольки нинішня влада ніяк не реагує на скарги своїх виборців. Тут немає вуличного освітлення, телефонного зв’язку, гарячої води і газу, нормального електропостачання, а місцева влада самоусунулася від вирішення цих проблем.
XS
SM
MD
LG