Доступність посилання

ТОП новини

Керівники Світового конгресу українців зустрілися з головою Верховної Ради України.


Віктор Міняйло


Київ, 19 серпня 2005 - Реабілітація воїнів ОУН-УПА, вдосконалення Закону про зарубіжного українця, розширення вживання української мови, - такі головні теми обговорили сьогодні на зустрічі голова Верховної Ради України Володимир Литвин, президент Світового конгресу Українців Аскольд Лозинський та інші керівники конгресу.

Щодо визнання ОУН-УПА воюючою стороною голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, що ця проблема не повинна обмежуватися лише наданням пільг.

На його думку, замість кількох різних законопроектів має бути поданий єдиний урядовий. І він мав би показати наявність урядової коаліції в сесійній залі під час розгляду цього питання.

Володимир Литвин переконаний, що суспільне сприйняття проблеми ОУН-УПА буде об’єктивнішим лише за умов широкого інформування суспільства про історичні реалії.

Аскольд Лозинський також звернув увагу на важливість створення ширших можливостей для українців під час голосування у зарубіжних виборчих округах.

На його думку, це можна зробити шляхом збільшення кількості зарубіжних дільниць, пропорційно до численності українських виборців у тій чи іншій країні.

На зустрічі зарубіжні українці розкритикували перед Володимиром Литвином закон про закордонного українця. Адже після рішення влади щодо безвізового в’їзду в Україну з країн ЄС, США та Канади цей документ практично не працює.

На їх думку, захист прав і можливостей українців усього світу, який полягає в тому, щоб бути українцем не за громадянством, а за покликом душі, у цьому законі не відображений.

Аскольд Лозинський у центрі
Вже після зустрічі я запитав Аскольда Лозинського, про його враження від пост помаранчевої України, і його думку про нову владу.

Аскольд Лозинський: - Я вражений позитивно, я думаю, що Україна процвітає, одначе, скажімо, зі сторони українізації України я хотів би бачите більше. У цьому випадку, я думаю, що адміністрація ще не здала іспиту.

А ось що думає Аскольд Лозинський про нові політичні і культурні можливості української діаспори, які не існували за старої влади:

Аскольд Лозинський: -Сьогодні нас було поінформовано, що при МЗС влаштовані окремі бюро, які будуть займатися питаннями діаспори. Також нам було сказано, що у цій площині будуть відкриватися по більших скупченнях українців в діаспорі будинки чи центри освіти і культури.

Також, очевидно, ясно, що тепер є безвізовий режим, який дозволяється багатьом із Америки, Канади, з Європи і так далі.

В цих площинах ясно, що є більша прихильність. Ми відчуваємо більше теплоти.

Хоча я вам скажу правду, що попередні президенти також з нами зустрічалися, і попередні міністри з нами зустрічалися, але я думаю, що тепер є більше розуміння, що діаспора є частиною українського народу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG