Доступність посилання

ТОП новини

День незалежності України відзначили в Одесі.


Петро Каландирець


Одеса, 24 серпня 2005 року - Ранком 24 серпня в Одесі учасники урочистостей зібралися біля пам''ятника Тарасу Шевченку. Квіти шани но ніг кобзаря поклали керівники владних структур, лідери громадських організацій і політичних партій.

Цього року в урочистостях з нагоди незалежності України брали участь і представники товариства політичних в''язнів та репресованих. Приміром, поет Олекса Різниченко, який відбув не один десяток років у місцях позбавлення волі за прихильність до ідеї незалежності України, нещодавно презентував в Одесі власну книжку, яку присвятив пам''яті Ніни Строкатої, - дружини відомого дисидента Святослава Караванського, який нині мешкає у Сполучених Штатах Америки.

Михайло Перегінчук
Чимало зусиль до виборювання незалежності України доклали і активісти обласної організації Конгресу Українських націоналістів. Лідер партійної організації Михайло Перегінчук розповідає: „Цей День незалежності виборювали наші предки – патріоти, герої України – починаючи від Богдана Хмельницького і завершуючи вояцтвом ОУН-УПА, дисидентами. Я вважаю, що цей день слід відзначати.

Прикро, що після помаранчевої революції і обрання нашого Президента і Уряду, омріяна борцями за незалежність України ще не стала реальністю. Я вважаю, що боротьба попереду. Мова про боротьбу економічну, духовну, культурну і, можливо, національну”.


Кандидат філософських наук, працівник Одеської філії Національного інституту стратегічних досліджень при Президенті України Михайло Мацюк переконаний, що попри всі проблеми, з якими зустрічається нова українська влада, день незалежності України „завжди викликає радість у кожного громадянина країни”.

Михайло Мацюк
Михайло Мацюк: „Сьогодні, коли на виборах перемогла справді українська влада, за яку боровся народ під час помаранчевої революції, це свято стає ще дорожчим для нас. Я з великим задоволенням його відзначаю. А чи справдилися надії? У повній мірі, на другий день, надії не стають реальністю. Проте, є відчуття, що ми зараз рухаємося у вірному напрямку і це нас тішить”.

Цього дня квіти до пам’ятника Кобзарю поклали Одеський міський голова Едуард Гурвіц та його перший заступник Анатолій Ворохаєв, Голова обласної державної адміністрації Василь Цушко, інші керівники Рад та адміністрацій різних рівнів.

У храмі Воскресіння Христового Одесько-Балтської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви отці Володимир Клебан та Михайло Мацюк відслужили молебень за подальший розвиток України та збагачення українського народу.

Пам'ятник Тарасу Шевченку в Одесі
Біля Воронцовського палацу в Одесі провели свято „ Всі ми діти твої, Україно”, а у парках міста проведені святкові концерти. Політичні партії регіону відзначили День незалежності святочною ходою від Кулікового поля до пам''ятника Шевченку.
XS
SM
MD
LG