Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Кримінал у пологовому.


Київ, 29 серпня 2005 року.

Україна знову опинилася у центрі скандалу. Розпочався він у 2003 році в одному з харківських пологових будинків. І ось тепер розслідувати – чому ані колишня, ані нинішня українська влада не розслідує справу зникнення немовлят – до України приїхала представниця Парламентської асамблеї Ради Європи Рут-Гебі Вермот-Менголд.

Про нерозкриту справу зникнення немовлят з харківського пологового будинку - у спільному проекті Радіо Свобода і Нашого Радіо "Звуки Життя": "Кримінал у пологовому " з Надією Шерстюк.

Скандал, що набув європейського розмаху, почався з трагедії однієї української сім’ї. Третього листопада харків’янка Світлана Пузикова народила дитину у 6-му пологовому будинку Харкова. На наступний ранок лікарі повідомили їй, що дитина померла. Однак ані тіла немовляти, ані її захоронення рідні не побачили і досі.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Випадок Світлани Пузикової незабаром повторився у тому ж таки Харкові. Лікарі категорично заперечують кримінальний підтекст зникнення немовлят. Головний патологоанатом Харківської області Ірина Борзенкова говорить, що ця проблема надумана і штучна. Втім, одна неурядова громадська організація зайнялася цими випадками. Шукати правди наприкінці 2002-початку 2003 років в Україні, на думку правозахисниці Тетяни Ісаєвої, особливого сенсу не було. Так про скандал у Харкові дізналися в Європі.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

В ефір німецького телеканалу ZDF мала вийти передача «Мона Ліза» про зникнення немовлят з пологового будинку Харкова. Офіцер посольства України у Німеччині Валерій Кравченко оприлюднив інформацію про те, що українська влада змушувала його зробити усе, аби не допустити виходу в ефір цієї передачі. Європейців це обурило. Так у 2003 році європейські структури взяли харківську справу на контроль. Українська влада передала її на розслідування до Генеральної прокуратури. І от пройшло майже два з половиною роки…

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Відразу до Харкова полетіла сьогодні представниця Парламентської асамблеї Ради Європи Рут-Гебі Вермот-Менголд. І прямо у сумнозвісному пологовому вона провела зустріч із лікарями і потерпілими у справі зникнення немовлят. Щоправда, її візит почався зі скандалу. Одна з потерпілих родин відмовилася від спілкування...

Стали ці діти товаром для нелегального усиновлення чи матеріалом для трансплантації органів – мала з’ясувати генеральна прокуратура України. Мала, але звіту про це досі громадськість не почула. Чому тепер і з’ясовує в Україні представниця ПАРЄ.


Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG