Доступність посилання

ТОП новини

США допоможе Україні зменшити бактеріологічну загрозу.


Віктор Міняйло

Ричард Лугар
Київ, 29 серпня 2005 - “Україна і США підписали угоду про зменшення бактеріологічної загрози”, - повідомили сьогодні на прес-конференції у Києві голова Комітету з міжнародних питань сенату США Ричард Лугар та депутат від штату Іллінойс Барак Обама. Ця угода діятиме в рамках програми Нана-Лугра. Програма започаткована у 1991-му році і передбачає американську допомогу для ліквідації зброї масового знищення.

“Підписана угода покращить безпеку збереження патогенних вірусів, які перебувають в лабораторіях України. Вона має скоротити час для діагностики можливих спалахів інфекційних хвороб в Україні, і сприятиме визначенню - це природні спалахи, чи вони викликані терористичними актами,” - зазначив на прес-конференції Ричард Лугар.

Ричард Лугар

Як правильно відзначали організації, які відслідковують загрози у сучасному світі, ми чимало приділяли уваги ядерній безпеці, хімічній безпеці, але питання бактеріологічної безпеки у світі вимагало додаткової уваги.

Віктор Міняйло

Про те, що бактеріологічна безпека потребує додаткової уваги погоджується і демократ від штату Іллінойс Барак Обама.

Барак Обама

Підписана угода дозволить покращити здатність України відслідковувати, виявляти і відповідно реагувати на спалахи подібних інфекційних хвороб завдяки тому, що створить центральні реферативні лабораторії і місцеві регіональні епідеміологічні станції, і в цілому це дозволить покращити співпрацю в галузі охорони здоров‘я між нашими країнами.

Віктор Міняйло

Сенатор Ричард Лугар частенько відвідує Україну. Останній раз він перебував у Києві, як спостерігач на президентський виборах. Тоді він говорив, що українсько-американські стосунки безпосередньо залежатимуть від вільного і прозорого виборчого процесу.

А ось що він думає про нову владу:

Ричард Лугар

Так, в Україні відбулася зміна уряду після виборів минулого року. Я між іншим сподівався, що таку угоду ми зможемо підписати ще рік тому, коли я відвідував ці лабораторії в Україні. Але тоді це виявилося неможливим. Тепер це стало можливим. І я хочу привітати з цим уряд України.

Віктор Міняйло

Як уточнив американський сенатор, угода набирає чинності з моменту підписання. Параметри фінансування ще мають бути пізніше уточнені американською стороною.

На думку Ричарда Лугара, кількість допомоги залежатиме від умов і розвитку подій в Україні. Але він оптимістично дивиться на це питання.

У вівторок сенатори відвідають Донецьку область, де перейматимуться скороченням боєзапасів звичайної зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG