Доступність посилання

ТОП новини

Потрійне навантаження кримського прем’єра в День знань.


Володимир Притула

Анатолій Матвієнко
Симферополь, 1 вересня 2005 - На відміну від попередників, нинішній кримський прем’єр Анатолій Матвієнко у День знань відвідав не одну, а три симферопольські школи – українську, російську і кримськотатарську.

Чи не всі мешканці кримськотатарського селища Кам’янка, що на околиці Симферополя, зібралися на відкриття 15-ї за рахунком і першої повноцінної школи з викладанням кримськотатарською мовою. В очікуванні прем’єр-міністра автономії всі слухають національні мелодії. Школа №42 міста Симферополя збудована на кошти Державної програми облаштування раніше депортованих громадян і спершу планувалася як виключно татаромовна, але частина батьків наполягла, щоб були відкриті й українські класи. Правда, пішли до них переважно дітки із кримськотатарських родин. Батьки кажуть, що їхні діти мають знати державну мову так , що бути конкурентноздатними в українській державі.

“Доброго дня, шановні учасники зібрання справжнього свята, яке прийшло до нас в місто Сімферополь”, - Анатолію Матвієнку сьогодні довелося вітати з Днем знань трьома мовами. Він відвідав одразу три школи. У селищі Комсомольському взяв участь у відкритті новозбудованої школи №43, яка спершу планувалася як україномовна, але під тиском частини батьків та активістів проросійських організацій Криму таб були відкриті російськомовні класи. Тим не меш, прем''єр пообіцяв, що за кілька років школа отримає статус гімназії з українською мовою навчання. Цьому сприятиме і те, що над нею взяв шефство престижний Національний Авіаційний університет у Києві.

Не залишиться обділеною і російськомовна школа №34 в сусідньому селищі Грес, яку теж відвідав Анатолій Матвієнко. Він передав придбаний російськими підприємцями комп’ютерний клас і пообіцяв зробити на наступний рік у школі капітальний ремонт. До школи в Кам’янці Анатолій Патвієко привіз лише книжки – українські народні казки та “Аліфбе” (“Абетку” кримськотатарською мовою). А тут він зробив подарунок усім кримським татарам та їхнім лідерам. Прем’єр-міністр автономії вперше публічно назвав кримськотатарський народ “корінним народом Криму”: “Ця школа носить акцент кримськотатарської школи, національної школи, оскільки дуже важливо розуміти, що всі ми можемо постати, коли на повний зріст постане повна частина нашого суспільства, кожний етнос, а тим більше, корінний народ, який є кримськотатарський народ. Я думаю, що це добрий жест, добрий символ нашої відомої поваги і турботи про те, щоб кожний мав можливість вивчати свою рідну мову, розвивати свою культуру, щоб він мав можливість утверджувати свій народ, свою націю, будувати політично спільний дім, політичну націю, яким є українське суспільство. Тільки в нашому розмаїтті є наша перевага”, – це був виступ прем’єр-міністра автономії Анатолія Матвієнка під час відкриття українсько-кримськотатарської школи в селищі Кам’янка у Криму.
XS
SM
MD
LG