Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі триває конфлікт навколо телеканалу “TV Точка”.


Петро Каландирець

Роман Дев'ятов і Ігор Яковлів
Одеса, 9 вересня 2005 - Цій темі була присвячена прес-конференція, проведена 9 вересня у прес-центрі „Право” Одеської обласної організації Національної спілки журналістів України. На запитання журналістів відповіли колишній генеральний директор телеканалу Ігор Яковлєв та голова обласної організації партії „ПОРА” Роман Дев’ятов.

Учасникам прес-конференції роздали звернення трудового колективу телеканалу до громадськості, автори якого вимагають поновити на роботі Ігоря Яковлєва і „припинити цензуру з боку ректора Одеської національної юридичної академії.

Ми одержали повідомлення про зняття Ігоря Яковлєва з посади. Він був знятий за формальними обвинуваченнями, справжня причина яких прихована під ковдрою владних амбіцій ректора. Про яку свободу слова можна говорити в ситуації, коли служителі цього слова – журналісти – сприймаються акціонерами каналу як певні службові декорації, які можна переставляти у будь-якому зручному порядку.

Адже нас поставили перед фактом: ваш директор – той, хто єдиний з вами духом, хто очолював вас як команду, хто був з вами не лише у стінах телеканалу, але і на зйомках – вже не з вами. Він непотрібен нам, а ваша думка нас не цікавить...”
,- йдеться у документі.

Згадане звернення підписали більшість журналістів телеканалу „TV Точка” за винятком п’яти працівників цього засобу масової інформації.

Сам Ігор Яковлєв пов’язує таке ставлення до себе з боку ректора Одеської національної юридичної академії Сергія Кивалова визначенням власної політичної позиції. Генеральний директор телеканалу “TV Точка” очолив обласну організацію партії „Третя сила”.

Пан Яковлєв зазначив, що на телеканалі спробували нав’язати цензуру. „Ми з цим не згодні. У нас є свобода слова, гарантована нам Конституцією. Після оголошення переможцем на виборах Президента Віктора Ющенка ми маємо нову країну і люди звиклі до ментальності часів Кучми все ще не здатні зрозуміти, що правді рота не закрити, не зупинити рухів до демократії”.

Ігор Яковлєв переконаний, що тиск на телеканал “TV Точка” був пов’язаний саме з наближенням виборів 2006 року.

Голова Одеської обласної організації партії „ПОРА” Роман Дев’ятов наголосив, що очолювана ним політична сила з найближчого понеділка продовжить проведення пікетів та інших мирних акцій під вимогою негайного звільнення ректора Юридичної академії Сергія Кивалова та припинення тиску на телеканал “TV Точка”, поновлення на посаді Ігоря Яковлєва.

На прес-конференції висловили надію, що до згаданих акцій приєднаються і регіональні організації інших політичних партій.

„Ми зробимо все можливе не лише для відсторонення Кивалова від посади, але щоб він був покараний за беззаконня під час виборчої кампанії 2004 року. Ми хотіли б звернутися до правоохоронних органів з проханням відстежувати пересування Сергія Кивалова Україною і унеможливити його виїзд за кордон для переховування від слідства. Маю надію, що не повториться ситуація з переховуванням екс-міського голови Руслана Боделана...”,- сказав Роман Дев’ятов.

Сьогодні ж присутні на прес-конференції підписалися під зверненням обласної організації Національної спілки журналістів України з вимогою до нинішньої влади покарати винних у вбивстві та замовників знищення журналістів Георгія Гонгадзе та редактора газети „Вечірня газета” Бориса Дерев’янка.
XS
SM
MD
LG