Доступність посилання

ТОП новини

Що означає 78 місце України в Індексі людського розвитку ООН?


Володимир Ляшко


Київ, 9 вересня 2005 - За індексом розвитку людського потенціалу, Україна посіла 78-е місце у світі. Цей показник на 8 пунктів гірший, ніж торік. Набагато кращі показники в країнах Балтії - Естонії, Литві та Латвії. Про те, чому так сталося, сьогодні на прес-конференції в Києві розповів постійний представник Програми Розвитку ООН в Україні Франсіс О’Доннелл. Він оприлюднив “Доповідь про розвиток людини 2005”.

Узагальнюючи ситуацію в світі з соціально-економічним розвитком різних держав, пан О’Доннелл констатував, що прірва між багатими і бідними країнами зростає. І це може призвести до провалу найамбітнішої програми ООН на найближче десятиліття - вдвоє скоротити кількість людей, які живуть за межею бідності, на дві третини зменшити дитячу смертність та досягти у світі загальної початкової освіти. "На мізерну суму- 2 долари на добу- живе 1/5 частина людства" ,- зауважив представник ООН. Багатші країни якнайшвидше мають поділитися з біднішими своїми знаннями, ресурсами та технологіями. Це найкоротший шлях до загальнолюдського прогресу.

Торкнувся пан О’Доннелл і становища України. Найновіший Звіт 2005-го року, каже він, поставив Україну з 70-го на 78 місце за Індексом розвитку людського потенціалу. І в першу чергу це пояснюється стрімким зменшенням тривалості життя громадян України.

Гірший показник серед розвинутих країн має лише Росія. Найнегативніші чинники тут - погіршення харчування населення, нездоровий спосіб життя, швидке поширення СНІДу та недоліки в системі охорони здоров”я населення. На ці фактори уряд України, вважають експерти, має відреагувати найоперативніше.

Крім тривалості життя громадян країни, при розрахунках Індексу, нагадаю, беруться до уваги загальний рівень освіти та доходи на душу населення. У цьому контексті загальну цікавість на прес-конференції викликало запитання журналістів щодо ролі трудової міграції українців і їхніх валютних переказів у загальному рівні доходів на душу населення в Україні. Експерт Програми розвитку ООН Ірина Кімова погодилася, що це суттєвий фактор:

“Що стосується цього показника, позиція України краща на 12 пунктів, порівняно з загальним показником по країнах світу. Однак результати досить високого економічного піднесення, яке Україна демонструвала після 2000 року, ще не повністю втілені у підвищення рівня добробуту. І однією з граней проблеми є трудова міграція - як наслідок” .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG