Доступність посилання

ТОП новини

Діяльність біржі впливатиме і на доходи угорського населення.


Василь Плоскіна

Угорщина, 20 вересня 2005 – Угорський уряд має у своєму соціальному арсеналі кілька успішних способів застосування діяльності фондових бірж в інтересах громадян країни. Вони зможуть активніше грати на акціях підприємств і навіть відкривати на біржі пенсійні рахунки а також розміщувати трудові заощадження з мінімальним ризиком для себе. Останнє слово в цьому соціальному експерименті повинен сказати парламент Угорщини.

Останнім часом внаслідок підвищення світових цін на нафту і коливання основних валют на Будапештській фондовій біржі спостерігається стабільний ріст акцій низки провідних угорських компаній. Традиційно тут зіштовхуються професійні інтереси великого бізнесу. Середні та малі підприємства, тим більше пересічні громадяни Угорщини, воліють випробовувати своє щастя деінде, тому що гра на акціях вимагає фахової обізнаності і наявності деяких матеріальних ресурсів. Не секрет, що учасники гри на біржі йдуть на певний ризик, щоб домогтися поставленої мети. Тому довгий час вважалося, що біржа не може аж надто приваблювати широкі народні маси.

Щоб змінити таке уявлення серед людей, прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань, донедавна сам бізнесмен, підписав з керівниками столичної фондової біржі не зовсім звичну угоду. Якщо його ідея буде підтримана депутатами парламенту, то з 2007 року угорські громадяни зможуть відкривати на біржі так звані пільгові пенсійні рахунки. Вони можуть поповнюватися з кількох джерел, у тому числі, як очікують, і з біржових дивідендів.

Нововведення є частиною урядової економічно-соціальної програми ліво-ліберального уряду “Сто кроків”. З іншого боку - як своєрідну противагу - кабінет містрів планує ввести на біржі 10-відсотковий податок на проценти з акцій та деякі інші види непрямих доходів. Уряд вважає, що діяльність фондової біржі можна значно активізувати за рахунок введення у гру середнього та дрібного бізнесу, який не дуже активно проявляв себе досі на біржі. Закріпити його тут уряд планує, виділивши новим учасникам біржі 100 млн. форинтів, або 500 тис. дол. на розкрутку своїх біржових справ.

До речі, нинішню ліво-ліберальну урядову коаліцію серйозно турбує занизький рівень економічної грамоти серед угорського населення. В урядовому пакеті міститься положення про те, що в угорських школах доцільно ввести спеціальний предмет про основи біржевої діяльності.
XS
SM
MD
LG