Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція ініціаторів відставки глави кримського уряду Анатолія Матвієнка.


Володимир Притула

Симферополь, 20 вересня 2005 - Поки в Києві затверджували уряд, в Криму – готуються до його відставки. У вівторок Президія Верховної Ради Криму відкинула звинувачення кримського прем’єра Анатолія Матвієнка у підготовці “корумпованого перевороту”. На прес-конференції в місцевому парламенті ці обвинувачення були названі “цинічними і безпідставними”.

Позачергове засідання Президії Верховної Ради Криму відбулося учора пообіді, але лише сьогодні про це ставало відомо на скликаній 1-м віце-спікером кримського парламенту Василем Кисельовим прес-конференції. У ній також взяли участь деякі члени президії і лідери низки антиурядових політичних сил. Формально приводом для скликання прес-конференції було оприлюднення заяви Президії Верховної Ради Криму з приводу звинувачень у підготовці в автономії “корупційного перевороту”. Учора кримський прем’єр Анатолій Матвієнко заявив, що тут готується “кримінальний реванш”, який має на меті замість законної Ради міністрів АРК поставити тіньову керовану структуру.

Сьогодні ж 1-й віце-спікер кримського парламенту Василь Кисельов від імені президії заявив, що звинувачення прем’єра на адресу Верховної Ради автономії мають лише одну мету – залишитися при владі:

“Президія Верховної Ради Криму розцінює заяву голови Ради міністрів АРК, як мотивовану спробу уникнути звіту і прямої відповідальності за зростаючу соціально-політичну напругу в автономії. При цьому Матвієнко публічно ігнорує конституційні повноваження Верховної Ради Автономної Республіки Крим з контролю за діяльністю уряду”.

Ще один ініціатор відставки кримського прем’єра член Президії, один з лідерів партії “Союз” Володимир Кличников наголосив, що урядовий звіт, за яким, як очікується, буде висловлена недовіра уряду автономії, відбудеться за будь-яких умов, як і сама сесія 21 вересня. Саме депутати фракції “Союз” наполягли на тому, щоб звіт уряду Криму перенесли із жовтня на вересень, а також вони створили у парламенті автономії широку антиурядову коаліцію. Володимир Кличніков:

“Звіт уряду завтра відбудеться за будь-якої погоди. Реакція ж на учорашню істерію голови Ради міністрів Криму, а інакше це не назвеш, - з одного боку згуртувала депутатів, а з іншого – ми не маємо наміру реагувати на звинувачення на кшталт “Ти дурень!”, щоб відповідати: “Сам дурень!”.

Один з учасників прес-конференції – депутат Анатолій Гриценко, який входить до фракції спікера Бориса Дейча “Стабільність”, заявив, що противники Анатолія Матвієнка уже мають у місцевому парламенті 82 депутатські голоси зі 100 за списком. Водночас, голова Російської громади Криму, депутат Сергій Цеков закликав своїх прихильників прийти зранку 21 вересня під стіни Верховної Ради автономії і підтримати депутатів у їхніх намірах відправити у відставку “помаранчевий уряд”.

Тим часом проти відставки Ради міністрів Криму висловили трудові колективи енергетичних компаній півострова, які переконані, що напередодні зими уряд міняти недоцільно. На підтримку Анатолія Матвієнка виступили і кримські вчені. Сьогодні Всекримське товариство вчених висловило глибоку стурбованість “спробами реваншу з боку частини представників старої корумпованої і криміналізованої кримської влади, усунутих з приходом народного президента”. Автори заяви закликли Президента України “негайно відреагувати на ситуацію в Криму, вживши рішучих дій з недопущення сепаратистсько-кримінального реваншу в автономній республіці”.
XS
SM
MD
LG