Доступність посилання

ТОП новини

Неурядові організації Угорщини проти впровадження нової форми аборту.


Василь Плоскіна

Угорщина, 22 вересня 2005 – Прихильники заборони абортів в Угорщині провели демонстрацію протесту в Будапешті. Вона стала першим публічним виступом громадськості за останні 13 років - з того часу, як парламент за поданням християнських демократів узаконив практику штучного переривання вагітності в цій країні.

Перед міністерством у справах охорони здоров’я днями зібралося приблизно півтори сотні осіб, щоб заявити “ні” планам державної медицини пом’якшити наслідки аборту жінок за допомогою нових медичних препаратів. Йдеться, зокрема, про спеціальні таблетки з високою дією ефективності. Їх застосування у країнах Західної Європи серед пацієнток гінекологічних клінік дає майже 100-відсотковий результат.

Угорська неурядова організація Спілка “Альфа”, яка організувала мітинг перед міністерством, засуджує будь-яке медичне втручання в процес вагітності незалежно від того, якими б гуманними намірами при цьому не послуговувались хірурги. Активісти цього об’єднання нагадують, що після легалізації абортів у 1992 році загроза для здоров’я угорських жінок аж ніяк не зникла. На їхню думку, невміле хірургічне втручання нерідко призводить до ранніх пологів при повторній вагітності жінок або провокує викидні. Спілка “Альфа” намагається також боротися з поширеним у суспільстві так званим чоловічим шовінізмом. Вони закликають відповідально підходити до планування сім’ї обом сторонам в шлюбі, а не перекладати вину на дружину, мовляв, незапланована вагітність - це суто жіноча проблема.

В Угорщині чимало медиків-гінекологів погоджуються з аргументами прихильників заборони абортів. Водночас вони звертають увагу на те, що застосування спеціальних таблеток допоможе зменшити ризик для здоров’я матері. При цьому вони кажуть, що слід чекати спротиву з боку тих лікарів, які практикують традиційні хірургічні операції з проведення аборту головним чином для того, щоб заробити на цьому гроші.
XS
SM
MD
LG