Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає передати до Ради безпеки ООН справу стосовно іранської ядерної програми.


Михайло Мигалисько

Прага, 21 вересня 2005 - Великобританія, Франція та Німеччина, які від імені ЄС понад два роки вели переговори з офіційним Тегераном стосовно іранської ядерної програми, вирішили звернутися до МАГАТЕ - агентства ООН у справах атомної енергетики, щоб передати цю справу на розгляд Ради безпеки ООН. Ініціативу Європейського Союзу підтримують Сполучені Штати Америки, Канада, Австралія, Японія та інші країни. Вони побоюються, що під виглядом мирного використання атома, іранська влада таємно працюватиме над виготовленням ядерної зброї. Росія і Китай не погоджуються з тим.

Проект документу Європейського Союзу у справі іранської ядерної кризи поки що передали для ознайомлення представникам 35 країн Керівної Ради МАГАТЕ. Згідно з документом, який потрапив до інформаційних агенцій, Рада безпеки ООН повинна б звернутись до Ірану з пропозицією припинити програми збагачення урану та повернутись до переговорів із Великобританією, Німеччиною та Францією. У цьому документі немає положення про застосування санкцій проти Ірану. Слід зазначити, що після припинення переговорів минулого місяця з трьома європейськими країнами, офіційний Тегеран повідомив про відновлення процесу переробки урану. Махмуд Ахмадінеджад, недавно обраний президент Ісламської республіки Іран, який представляє консервативне клерикально-ісламське керівництво країни, каже що Іран має і релігійне обґрунтування на право існування іранської ядерної програми:

“Ми віримо, що атомна енергія - це дар від Господа. Це людське досягнення належить усім державам світу. Всі країни мають право використовувати добру та чисту енергію”, - заявив нещодавно президент Ісламської республіки Іран.

Країни ЄС, Сполучені Штати Америки та інші розвинені держави занепокоєні тим, що під приводом мирного використання атома іранська влада піде шляхом виготовлення ядерної зброї. А першим кроком у цьому напрямку можна вважати процес збагачення урану, про відновлення якого офіційний Тегеран уже повідомив.

“Ми сподівалися, що домовленість Ірану з ЄС буде реалізована. Тепер ми стурбовані, що іранці не запроваджують у життя ці угоди. Здається, вони бажають продовжити їхню ядерну програму...Тепер ця справа на розгляді Керівної Ради МАГАТЕ. Австралія та низка інших країн вважають, що цю справу слід передати на подальший розгляд у Раду безпеки ООН”,- заявив Александер Довнер, міністр закордонних справ Австралії.

Серед опонентів ініціативи ЄС є зокрема Росія і Китай. Слід зазначити, що Росія має багатомільярдні домовленості з Тегераном і допомагає Іранові у побудові Бушерської атомної станції. Серґей Лавров, міністр закордонних справ Російської Федерації, заявив у Сан-Франциско, що було б “контр-продуктивним” передавати іранську ядерну справу на розгляд Ради безпеки ООН. Росія та Китай мають право на вето і можуть заблокувати будь-яку ініціативу в цьому найвищому органі ООН.

США, Великобританія та Франція також мають право вето в Раді безпеки ООН. І вони, щоб подолати російсько-китайську опозицію, намагаються досягти ширшого консенсусу серед інших країн світу, щоб домогтися засудження ядерних прагнень офіційного Тегерана.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG