Доступність посилання

ТОП новини

Хто стане новим головою кримського уряду?


Володимир Притула

Симферополь, 22 вересня 2005 - Сьогодні у Києві вирішувалася доля нового кримського прем’єра, який має змінити звільненого учора Анатолія Матвієнка. Спікер парламенту автономії Борис Дейч обговорював кандидатури претендентів на цю посаду з президентом України Віктором Ющенком.

Учора ввечері екс-прем’єр Криму Анатолій Матвієнко звільнив прем’єрський кабінет, а сьогодні зранку покинув півострів і подався на кілька днів на малу батьківщину – Вінничину. У середу кримський парламент задовольнив його заяву і звільнив з посади голови Ради міністрів АРК, на якій Анатолій Матвієнко пропрацював 5 місяців та 1 день. Учора ж депутати створили робочу групу з формування нового складу уряду автономії.

І після консультацій та переговорів між фракціями і групами визначилися 3 парламентські кандидатури претендентів на посаду прем’єр-міністра автономії, які Борис Дейч пообіцяв назвати Віктору Ющенку під час сьогоднішньої зустрічі. Отже, серед претендентів усі три – депутати кримського парламенту.

Один з них – екс-прем’єр Криму, лідер республіканської організації Народно-демократичної партії, радник президента Сергій Куницин. Він уже двічі очолював кримський уряд і востаннє пішов у відставку у квітні нинішнього року, коли прем’єр-міністром автономії був призначений Анатолій Матвієнко. І проти звільнення останнього прем’єра була лише фракція “Крим”, яку очолює Сергій Куницин. Попри те, що під час останніх виборів він координував коаліцію “Крим за Януковича”, Сергій Куницин зберіг непогані стосунки з Віктором Ющенком і дружні – з Анатолієм Матвієнком.

Втім, досі важалося, що найбільше шансів очолити кримський уряд має начальник кримського управління Національного банку, лідер парламентської фракції Народного Союзу “Наша Україна” Анатолій Бурдюгов, який останні пів року часто нагадував про свої дружні зв’язки з Віктором Ющенком. Проте, під час виборів він не зробив жодної публічної політичної заяви на підтримку опозиційного кандидата, через що у журналістських колах з’явився жарт про його помаранчеву спідню білизну. Водночас експерти називають Анатолія Бурдюгова висококласним фахівцем банківської справи.

Але, після того, як фракція “Регіони України” під час сьогоднішнього голосування в українському парламенті підтримала Юрія Єханурова, різко піднялися шанси 1-го віце-спікера парламенту автономії, лідера Кримської організації Партії Регіонів Василя Кисельова. Місцеві спостерігачі припускають, що посада кримського прем’єра могла стати однією з умов голосування “регіоналів” за президентського висуванця. Василь Кисельов у 90-і роки нетривалий час очолював Верховну Раду автономії і був Постійним представником Президента України в Криму. І через свій складний характер був учасник багатьох конфліктів на владному Олімпі Криму.

Водночас, джерела називають ще кілька прізвищ вірогідник претендентів на посаду кримського прем’єра. Серед них – лідер кримської організації НСНУ, народний депутат Володимир Шкляр і міністр фінансів в уряді Матвієнка Сергій Ляшенко. За неофіційними даними, їхні кандидатури лобіює лідер фракції НСНУ в українському парламенті Микола Мартиненко. І ще одна кандидатура, добре відома кримчанам – 1-й заступник міністра внутрішніх справ України еннадій Москаль, кий наприкінці 90-х років очолював кримську міліцію і забезпечив знищення на півострові усіх великих злочинних угруповань.

Втім, як відзначають місцеві спостерігачі, 23 вересня, коли у Симферополі відновить своє засідання Верховна Рада Криму, її голова Борис Дейч може висунуть і зовсім іншу кандидатуру претендента на посаду глави кримського уряду.
XS
SM
MD
LG