Доступність посилання

ТОП новини

Чергова сесія Дніпропетровської міської ради мала драматичні наслідки для багатьох компаній-забудовників, які або зарезервували за собою земельні ділянки на території міста або навіть розпочали будівництво.


Геннадій Сахаров

Дніпропетровськ, 22 вересня 2005 - Перед початком сесії біля міської ради вишикувався чи не стометровий ланцюг-пікет з представників жителів тих будинків, біля яких розпочате чи заплановане будівництво з порушеням законів і правил забудови міст. Пікет був організований громадським комітетом зі створення Форуму порятунку Дніпропетровська. До пікетників долучилися місцеві організації партії Реформи і порядок та “Пори”. Ревли динаміки, били залізні барабани, звучали промови людей, вкрай обурених знищенням їхнього життєвого простору в і без того задушливому і затісному місті.

пікет


Рух громадянського спротиву, який за останні тижні став масовим, розпочався два роки тому, коли нечисельна група жителів почала боротьбу проти захоплення фірмою “Прудхом Лімітед” центральної частини дитячого парку. Попри небажання корумпованого чиновництва задовільнити вимоги жителів, погрози, бандитські дії фірми, яка рубала дерева, копала котлован, нищила парк, дивним чином отримуючи дозволи на неправомірні дії, жителі будинків, прилеглих до парку, переламали ситуацію на свою користь і довели справу до ухвалення сесією міськради рішення, яким будівництво у парку остаточно припинене. Спостерігаючи за публікаціями про боротьбу за парк у місцевій пресі, жителі будинків, біля яких розпочате незаконне будівництво, почали створювати ініциативні групи, які місяць тому об’єдналися у загальноміський комітет зі створення Форуму порятунку міста. Цього факту виявилося досить для того, щоб міська влада різко поміняла політику щодо надання дозволів на забудову. Не останню роль зіграли і протести прокуратури, що з’явилися завдяки заявам жителів міста. І 21-го вересня на сесії міської ради переглянуті рішення про резервування землі за претендентами на забудову, ухвалена низка рішень про припинення будівництва, про відмову у наданні зкмлі в оренду з подальшою забудовою. Нарешті затверджений перелік парків, скверів і зелених зон міста, у яхих будівництво категорично заборонене. Представники громадськості заявили, що цей список далеко не повний і потребує перегляду і доповнень.

Любов Каптєла
Виступаючи на сесії міськради, голова оргкомітету зі створення Форуму порятунку Дніпропетровська Любов Каптєла заявила:

“Знищуються двори, парки та рекреаційні зони. Спочатку іде самовільне захоплення землі. Наступний крок – будівництво без усяких дозволів та узгоджень. А коли будівництво завершене вам пропонують легалізувати цю споруду за фактом забудови. Законодавство України – це Конституція України, Закон України про основи містобудування, Закон України про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів, Правила та порядок розподілу території житлового кварталу, мікрорайону та інші норми і правила захищають права людей на нормальні умови життя. Але ГоловАПУ, УЗР, ДАБК, МіськСЕС і пожежна служба ігнорують ці закони при відведенні землі під забудову. Перелік очагів незаконної забудови росте з кожною хвилиною.“

плакат
Любов Каптєла перелічила десятки адрес, за якими ведеться незаконне будівництво, повідомила про репресії і напади на людей, котрі виступили проти забудови, звинуватила чиновників служб міськвиконкому у корупції. Міськраді запропоновано ухвалити мораторій на землевідведення поки не будуть встановлені чіткі межі дворових і прибудинкових територій та рекреаційних зон і проведена перевірка законності будівництва. Запропоновано демонтувати усі об’єкти, збудовані з порушенням закону за рахунок забудовників та розробити механізм громадського обговорення проектів забудови. Зажадано звільнення з посади заступника міського голови Євгена Зайця, який є куратором усіх проектів забудови у місті.

Днями у Дніпропетровську відбудуться установчі збори Форуму порятунку міста, який проводитиме громадський контроль за плануванням території і забудовою на території міста.
XS
SM
MD
LG