Доступність посилання

ТОП новини

Повернення Ахметова на Донеччину.


Сергій Гармаш

Донецьк, 26 вересня 2005 - Після тривалого перебування за кордоном на Донбас повернувся відомий бізнесмен Ринат Ахметов. Експерти напряму пов’язують цей факт з підписанням минулого тижня меморандуму між президентом Ющенко та лідером Партії регіонів Віктором Януковичем. А як це сприймається в Донецьку?

Ринат Ахметов повернувся з-за кордону і в неділю двічі з’явився перед телекамерами на публічних заходах. Перший – тенісний матч Кубку Девіса, і другий – футбольне змагання між донецьким “Металургом” та “Харковом”. У понеділок донецькі ЗМІ пов”язали повернення олігарха з меморандумом, який минулого четверга підписали Віктор Ющенко та Віктор Янукович. Меморандум, як ми пам’ятаємо, давав певні гарантії опозиції, в обмін на що фракція Партії регіонів підтримала Юрія Єханурова під час голосування за його прем’єрство.

Вже у п’ятницю, як повідомив кореспондентові “Свободи” речник у місцевому відділенні Партії регіонів, в партійному офісі не замовкали телефони. Люди обурювались “зрадництвом” Януковича, як вони це називали.

У той же час, пише донецьке Інтернет-видання “Острів”, у Донецьку готуються до зміни не тільки адміністративної, але й політичної влади. Довіском до повернення Ахметова тут називають всю область. Ющенко начебто віддав Донбас на відкуп донецьким в обмін на потрібне голосування та співробітництво на парламентських виборах. Точно так колись зробив Кучма, але за потрібні йому результати голосування на виборах-99. Зміна губернатора та начальника обласної міліції мають бути першим показником реальності таких домовленостей”.

Колишнього голову обласної адміністрації, зараз заступника Бориса Колесникова в облраді та на посаді голови обласної організації Партії регіонів Анатолія Близнюка деякі вже вітають із майбутнім призначення на голову обладміністрації. Так збіглось, що в понеділок чинний голова адміністрації Вадим Чупрун якраз вилетів у Київ на нараду в Кабмін. Це підігріває чутки.

У той же час “Острів” припускає, що тактика Ющенка, яку він реалізує останнім часом відносно опозиції – це “задушити її в обіймах”. Тобто, краще мати таку безпринципну опозицію як Янукович, ніж дозволити забирати його електорат комуністам чи Вітренко, з котрими владі буде набагато важче домовитись. До речі, на відміну від Ахметова, Борис Колесников не поспішив повернутись в Україну.
XS
SM
MD
LG