Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Під пресом преси.



Київ, 6 жовтня 2005 року. Несвобода засобів масової інформації – була одним з козирів опонентів минулої влади. Власне, гарантії, що журналісти отримають можливість працювати за стандартами свої професії, були, мабуть, найбільш чітко артикульованими нової владою. І перш за все Президентом України Віктором Ющенком. Що змінилося у сфері ЗМІ після президентських виборів? Чи стали медіа у більшій мірі виразниками настроїв суспільства?

Про зміни, які відбуваються у сфері засобів масової інформації напередодні виборчої кампанії – у спільному проекті Радіо Свобода і Нашого Радіо "Звуки Життя": “Під пресом преси” з Микитою Моісеєвим.

Хоча "преса" означає будь-який засіб масової інформації, чомусь асоціації виникають сталі - газета. Запах свіжої газети - у когось пов’язаний із ароматом кави, у когось - із галасом ранкової маршрутки. Але найфанатичніші любителі "інформаційної свіжини" збираються щодня на столичній Шулявці, під будівлею "Преса України". Тут від самого ранку відбуваються торги - друковані слова ідуть у роздріб і оптом, на вагу та пачками. Аби з’ясувати, які видання читають люди, і яким найбільше довіряють, на прес-базар ходила Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Час від часу кожний українець відволікається від особистого життя і проблем у ньому - і цікавиться - а що відбувається в країні? ТОді купляє газету, дивиться теленовини або слухає радіо. За минулої влади задля отримання більш-менш правдивої картини дня треба було переглянути новини на усіх телеканалах. І потім робити висновки - що ж насправді відбувається. Тепер, незважаючи на обіцяну «помаранчевими» свободу преси, новий Закон про вибори суттєво, за словами експертів, обмежує можливості журналістів…

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Вільне слово у Росії - поняття віднедавна майже забуте - вважає кореспондент Радіо Свобода у Москві Віталій Портніков. Після того, як символ об’єктивності - телекомпанія НТВ поступово перекочувала у власність держави… Натомість чеські ЗМІ по праву можна назвати четвертою владою - вони дійсно можуть впливати на політичну ситуацію у країні. Про останній, найгучніший здобуток чеського громадського телебачення, яке довело, що може впливати на політичну ситуацію у державі, розповідає кореспондент Радіо Свобода у Празі Оксана Пеленська.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Новий закон про вибори забороняє журналісту давати свої оцінки та надає можливість ЦВК та її окружним комісіям забирати у телеканалів ліцензію в разі порушення закону. Однак документ не дає чітких визначень - що саме, наприклад, можна вважати оцінкою журналіста, а що - ні. У голови ЦВК - Ярослава Давидовича - є свій критерій - доля телеканалів залежатиме від того, чи розчулиться пан Давидович від теленовин.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG