Доступність посилання

ТОП новини

Пташиний грип на південно-східних кордонах Угорщини.


Василь Плоскіна


Угорщина, 11 жовтня 2005 – У понеділок у Будапешті зібралася спеціальна урядова комісія у зв’язку з виявленням пташиного грипу в сусідній Румунії. Угорщина вводить термінові запобіжні заходи проти можливого поширення епідемії цієї хвороби на своїй території, у тому числі - заборону на поставки пташиного м’яса й пуху з Угорщини.

Ще до початку засідання головний санітарний лікар Угорщини Ласло Буйдошо заявив, що у масовому щепленні населення наразі немає потреби, тому що хвороба не загрожує безпосередньо жителям. Він вважає, що вакцинацію повинні пройти передусім ветеринарні працівники і птахівники. До речі, угорські вірусологи кілька тижнів тому вперше в світі отримали лабораторним шляхом таку медичну сироватку, яка протидіє пташиному грипу, і на першому експериментальному етапі фармацевтична промисловість може запропонувати кількасот ампул цієї вакцини.

Услід за головним санітарним лікарем Угорщини представниця міністерства у справах охорони здоров’я Марія Войнік запевнила населення, що угорський уряд готовий негайно розпочати акцію протидії поширенню небезпечної епідемії. При цьому вона підкреслила, що вірус пташиного грипу не має властивості передаватися від тварин до людей, заспокоївши громадськість, яка стурбована виявленням випадків захворюванням птиці в сусідній Румунії.

Угорщина подібно до Австрії та Польщі також ввела заборону на ввезення живої птиці, пташиного м’яса й пуху з Румунії, заявив у неділю головний ветеринарний лікар країни Мікловш Шют. Він повідомив, що ветеринарні служби південно-східних областей Угорщини вже попередили з Будапешта про негайне відправлення назад у Румунію вантажів з м’ясом птиці. Угорська влада робить це на прохання Польщі. За словами Мікловша Шюта, його служба має відомості про те, що румунські вироби з пташиного м’яса виявлені в Австрії та Голландії, проте він нічого не повідомив, чи в них знайдено вірус пташиного грипу.
XS
SM
MD
LG