Доступність посилання

ТОП новини

Третя міжнародна конференція з питань протидії незаконному обігу наркотиків.


Геннадій Сахаров

у залі конференції
У Дніпропетровській Академії міністерства Внутрішніх справ України відбулася третя щорічна міжнародна конференція “Актуальні проблеми протидії незаконному обігу наркотичних засобів і психотропних речовин у сучасних умовах”.

У конференції взяли участь керівники підрозділів міліції та поліції і з України, Сполучених Штатів Америки, Франції, Росії, Білорусі, Узбекистану, керівники дослідних і навчальних закладів правоохоронних органів з цих країн і відповідних кафедр цих закладів, представники громадських організацій, співробітники прокуратури, судді, науковці. На конференцію були представлені близько двохсот доповідей і виступів у пленарному засіданні та засіданнях 5-ти секцій.

Розглядалися проблеми міжнародного співробітництва правоохоронних органів, кримінально-правової харектеристики злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, розслідування наркозлочинів, профілактики цих злочинів. Йшлося також про управлінські проблеми протидії наркозлочинності, соціально-медичні, психологічні та філософські проблеми розповсюдження наркоманії.

Перед початком конференції її учасник, ассистент аташе з внутрішньої безпеки посольства Франції в Украіні Брюно де Марко сказав:

Брюно де Марко
“Ми зібралися на міжнародну конференцію щоб почути думки з цієї проблематики усіх зацікавлених сторін і визначити як ми можемо співпрацювати у напрямах боротьби зі вживанням наркотиків і їх нелегальним перевезенням для того, щоб наше співробітництво стало не лише технічним а й оперативним, визначити як ми можемо обмінюватися досвідом і оперативною інформацією”.

Командир патрульного відділення американської поліції з міста Ербана-Шемпейн, штат Іллінойс, Патрик Коннолі, тема доповіді котрого – використання таємних агентів у боротьбі з продажем наркотиків і контакти з громадськістю, говорить про те, як за 27 років його служби у поліції помінялася ситуація з розповсюдженням наркотиків у Сполучених Штатах:

“Наркоділери стали більш агресивними, стали більше залучати молодь і дітей до продажу наркотиків, частіше застосовується зброя у боротьбі за території, що є серйозною проблемою для поліції. Одним зі способів боротьби є залучення соціальних служб. Соціальні служби і громадські організації проводять роз’яснювальну роботу у школах, у школах чергують поліціянти у одностроях”.

На конференції відбулися і дискусії між прибічниками жорстких засобів боротьби з наркоманією і прибічниками легалізації наркоманії, котрі вважають що перемогти наркоманію неможливо. Було зазначено що легалізація наркоманії, надання наркоманам можливості вживати наркотики під лікарським контролем з одночасним проведенням роботи з виведення наркоманів з залежності від зілля не уявляється можливою в окремій країні, яка перетвориться на наркоманський рай. Прибічники легалізації визнають що це можливо лише у випадку домовленостей про легалізацію наркоманії на рівні Організації Об’єднаних Націй чи принаймні Ради Європи.

Підводячи підсумок конференції проректор Академії Міністерства Внутрішніх Справ України Юрій Шинкаренко зазначив:

“Громадські організації і фонди взяли участь, які поставили питання, які необхідно вирішувати негайно. Науковці надали шляхи їх вирішення. Практики показали як це вирішується. І ця конференція є загалом підсумком нашої співпраці з МВС, з громадськими організаціями і іншими державними організаціями. Я вважаю що ми зробили наступний крок для стабілізації в регіоні і в цілому в державі”.

Конференцією ухвалена низка рекомендацій щодо змін у сферах законодавства, профілактичної діяльності та методичного забезпечення протидії незаконному обігу наркотиків і наркотизації населення.
XS
SM
MD
LG