Доступність посилання

ТОП новини

Голова Всеукраїнської скаутської організації “Пласт” Олександр Сич розповів про нинішній стан цієї структури.


Іван Костюк

Лісові Чорти
Івано-Франківськ, 11 жовтня 2005 - Завоювання півдня та сходу України – таку головну мету ставить перед собою Всеукраїнська скаутська організація “Пласт”. Українські пластуни сподіваються, що їхню організацію через кілька років буде прийнято до всесвітньої. Про це повідомив, перебуваючи в обласному центрі Прикарпаття, голова українського “Пласту” Олександр Сич.

У 24-х областях України діють осередки-станиці Всеукраїнської скаутської організації “Пласт”. 10 тисяч її членів – від дітей молодшого віку до юнаків і дівчат – об’єднала ця найпотужніша в державі молодіжна громадська організація. Про все це розповів голова Всеукраїнської скаутського організації Олександр Сич. Він, зокрема, повідомив, що основною метою “Пласту” й надалі залишається національно-патріотичне виховання української молоді, гартування в найкращих національних традиціях тіла й духу молоді.

І якщо в минулі роки діяльність “Пласту” переважно була засоредежна на західноукраїнських теренах, то тепер пріоритеом стала робота зі східними та південними областями держави.

“Коли ми чіткіше виробимо концепцію нашої поведінки та виховного процесу в російськомовному середовищі, то ми якнайшвидшими темпами опануємо схід”, - наголошує Олександр Сич. Він також заявив, що державна влада чи не вперше звернула увагу на “Пласт”, виділивши 350 тисяч гривень цього року на підтримку організації.

На ці кошти та фінансову допомогу, яку надає українська діаспора та українські бізнесові структури, було проведено понад 100 таборів, де пройшли вишкіл усі члени “Пласту”. Однак Всеукраїнська скаутська організація має також чималі проблеми: вона зазнає значної протидії з боку антиукраїнськи налаштованих чиновників. “Пласту” чиняться найрізноманітніші перешкоди щодо вступу до Всесвітньої скаутської організації. Для цього навіть створена паралельна структура – Спілка піонерських організацій, яка начебто виконує такі функції, як і “Пласт”:

“Коли ми займались Помаранчевою революцією, коли всі дорослі пластуни з власної ініціативи брали участь у революції, саме в цей момент Спілка піонерських організацій подала заявку на вступ до Всесвітньої скаутської організації. Ми здійснили заходи, щоб це не відбулося”.

У справу втрутився навіть президент. Віктор Ющенко надіслав спеціального листа до Всесвітньої скаутської організації з проханням відкласти ухвалення рішення щодо прийняття в члени Спілки піонерських організацій. У листі водночас детально розповідалося про значення “Пласту” в історії та сьогоденні Української держави. Зважаючи на це, рішення про вступ до міжнародної структури ухвалюватиметься лише через кілька років.

Сьогодні “Пласт” і надалі займається вихованням патріотичної української молоді, спираючись на свої славні традиції. Адже практично все керівництво Організації українських націоналістів, включно зі Степаном Бандерою та Андрієм Мельником, а пізніше Української повстанської армії, були вихованцями “Пласту”.
XS
SM
MD
LG