Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпаття не ввезуть отруйні хімічні речовини із сусідньої області.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 12 жовтня 2005 - Головне управління Міністерства з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області повідомило, що на територію Прикарпаття не будуть ввозитись хімічні речовини із сусіднього Закарпаття. Напередодні цієї заяви обласна організація Партії зелених заявила, що у випадку ввезення хімічних речовин на знак протесту блокуватиме залізницю.

Ще на початку жовтня голова Закарпатської обласної держадміністрації заявив, що Івано-Франківщина – найближчий реґіон, який готовий прийняти 30 тонн хімічних відходів першого класу небезпеки “Премікс” із двохсот наявних в області. Хімічні відходи на переробку начебто повинні були відправити на Івано-Франківський шиноремонтний завод. Як запевнив директор цього підприємства Юрій Смахтін, підприємство жодних хімічних речовин із Закарпаття не замовляло і без дозволу Міністерства екології та охорони здоров"я в жодному випадку не прийме "Премікс" на свою територію.

Стурбована ймовірною екологічною небезпекою, Івано-Франківська обласна організація Партії зелених звернулась до керівництва обласної держадміністрації та правоохоронних органів щодо недопущення завезення на територію реґіону хімічних відходів. Як наголосила голова обласної Партії зелених Надія Рим, вони готові до перекриття залізниці, якщо “Премікс” ввозитимуть на Прикарпаття. Після цього з’явилась заява керівника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи обласної держадміністрації Володимира Семеніва, який наголосив :

“Без погодження санітарно-епідеміологічної служби, державного управління екології та природних ресурсів в області, обласної держадміністрації жоден кілограм “Преміксу” на територію Івано-Франківщини завезений не буде”.

Володимир Семенів також повідомив, що директор Івано-Франківського шиноремонтного заводу терміново надіслав відповідні листи до Ужгородської обласної держадміністрації та Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. Найпізнішою з приводу цієї скандальної ситуації була заява обласного управління Мівністерства надзвичайних ситуацій, керівництво якого лише повторило, що для ввезення “Преміксу” на територію області потрібний дозвіл управління екології, санепідемслужби та керівництва області.
XS
SM
MD
LG