Доступність посилання

ТОП новини

Як справлятися зі стресом.


Інна Набока

Київ, 18 жовтня 2005 - Чи справді людина „створена для щастя, як птах для польоту”? Твердження спірне, але кожен з нас прагне досягти цього відчуття. Щоправда, уявляє його собі кожна людина по-своєму. Про те, як почувати себе щасливішим з точки зору психології.

Про науку, а може й мистецтво бути щасливим спокон віку розмірковують філософи, поети, політики й пересічні громадяни. І кожен дає свій рецепт досягнення цього ефемерного стану. А от на думку психологів неодмінною умовою щастя є вміння протистояти стресам. Адже кожен з нас більшою чи меншою мірою реагує на екстремальні й тривожні ситуації, кожен зазнає стресів. Американські психотерапевти пропонують навіть перелік симптомів, які виникають у людини, якщо вона не може справитися зі стресом. Серед них – постійна нестача часу, відчуття тривоги, перевтоми і напруги. Робота, стосунки з близькими, попри любов до них, дратують і втомлюють. Людина постійно згадує і переживає минулі образи і нещастя, хвилюється за майбутнє. Вона постійно, але безрезультатно намагається позбутися шкідливих звичок, а щоби розслабитися їй потрібен алкоголь, заспокійливе, снодійне, проте і розслаблення не приносить їй полегщення. Перебуваючи в такому стані, людина не впевнена в собі, не відчуває радості й задоволення навіть від успіхів і позитивних результатів.

Якщо ви відчуваєте хоча б половину цих симптомів, варто визнати, що зі стресом ви справляєтеся не найкращим чином, - стверджують психологи. І пропонують кілька простих правил, які можуть допомогти поліпшити ситуацію. Отже, насамперед, сприймайте життя таким, яким воно є. Не ускладнюйте і не переоцінюйте подій, не шукайте в діях оточуючих якихось підступів. Не забувайте, що реальність завжди відрізняється від ідеалу, а обставини життя нерідко вимагають розумного компромісу. Наступне важливе правило – не прогнозуйте власних нещасть. Психологи вважають, що якщо постійно боятися і чекати неприємностей, вони настають значно швидше і частіше. Продумуючи майбутні нещастя, ви вже тепер прирікаєте себе на переживання і підсилюєте стрес. На фоні сильної емоційної напруги небезпека розвитку подій неспрятливим шляхом якраз найбільш вірогідна. А попередні переживання зовсім не зменшують їх сили в майбутньому, тож і переживаєте ви їх двічі. До того ж постійне очікування нещасть робить з людини класичного песиміста. Не варто також займатися постійною самокритикою і „самоїдством”. Постійні звинувачення себе у всіх можливих гріхах і помилках призводять лише до заниженої самооцінки. Шукайте в своїх діях, житті, характері позитивне. А ще – любіть себе. Можливо, остання порада комусь видається неетичною. Але вона зовсім не означає самозакоханості. Адже без почуття власної гідності, самоповаги, прийняття себе як самоцінної особистості навряд чи можна любити і поважати інших.

Звичайно ж, ці правила не вирішують автоматично всіх проблем, але дозволять більш гармонійно сприймати дійсність, протистояти стресу і просто почувати себе щасливішими.
XS
SM
MD
LG