Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі готуються до земельних аукціонів.


Петро Каландирець

Одеса, 17 жовтня 2005 - Саме цій темі була присвячена прес конференція начальника управління земельних ресурсів Одеської міськради Ірини Ковріжних.

За її словами, лише за 9 місяців 2005 року до згаданого управління надійшли десять з половиною тисяч звернень від фізичних і юридичних осіб. Порушені у зверненнях питання стосуються не лише земельних суперечок, але і виділення земельних ділянок, інвентаризації. Внаслідок роботи управління земельних ресурсів до міського бюджету надійшли значні кошти. Зокрема, за оренду землі у 2005-му до бюджету надійшли у півтора рази більше грошей ніж минулого року. Це пояснюється тим, що нещодавно сесія Одеської міськради ухвалила рішення, згідно з яким відсоткова ставка орендної плати визначається у відповідності із Законом „Про оренду землі” і може складати від 1 до 10 відсотків від нормативної грошової оцінки.

Від серпня поточного року була збільшена орендна ставки.

Одеса нині є єдиним містом в Україні, де застосовується найвища орендна ставка – 10 відсотків. Це стосується підприємств автотехобслуговування, торгівлі, ігровий бізнес, банківські заклади, автозаправки і торговельно-розважальні комплекси.

Ірина Ковріжних повідомила, що керівництвом міста, виконавчим комітетом і сесією міськради було ухвалене необхідне нині рішення про початок і реалізацію планів проведення публічних відкритих земельних аукціонів. 29 вересня був затверджений перелік з 38 земельних ділянок, які підлягають продажу з публічних торгів. Загальна площа цих земельних ділянок склала 43 гектари (це різні райони міста). У разі успішного проведення аукціонів Одеса має шанс одержати до бюджету 216 мільйонів 500 тисяч гривень.

Відкриті земельні торги мають відбуватися в Одесі, орієнтовно, вже на початку грудня цього року. Усі виставлені на продаж землі є вільними, крім однієї ділянки – з колишніми держдачами за адресою: Золотий Берег,27. „Будинки, які розташовані на цій ділянці, є власністю міської громади, а тому цю землю можна продавати у комплексі з ними”.

На думку Ірини Ковріжних, „продаж землі є кроком надзвичайно важливим для міста з метою поповнення бюджету. Особливої актуальності він набуває враховуючи наближення землі. Керівництво міста ухвалило цілком правильне рішення. І це підтвердили члени виконавчого комітету, депутатський корпус. Досить розбазарювати землі за безцінь. Необхідно земельні ділянки, які ми ще маємо, продати в інтересах міста за ціною не нижче ринкової”.

Стартова ціна запланованих га грудень 2005 року торгах визначатиметься за експертною оцінкою, після ухвалення відповідного рішення сесії міськради. Саме у рішенні сесії буде зазначена орієнтовна вартість земельних ділянок. Наприклад, у приморському районі „Дача Ковалевського”, за попередніми даними, один гектар коштує 14 мільйонів гривень.

На прес конференції стало відомо, що інспекція з контролю за використанням земель та відділ з контролю за складанням договорів оренди управління земельних ресурсів проводять планові перевірки інформації про нецільове використання землі. За усіма фактами складаються листи, надходять відповідні повідомлення до прокуратури для подальшого реагування.

„До конкретних дій прокуратури я можу віднести накладання арешту на земельні ділянки та будівництва на цих ділянках. Мова йде про санаторії „Красні зорі”, „Примор”я”, „Лермонтівський”, „Україна”, „Дружба”, імені Горького, „Мирний”, „Чувиріна” Будинок відпочинку „Маяк””, наголосила Ірина Ковріжних. Вона повідомила, що інвентаризації земель в Одесі попередня влада не проводила, „бо мала у цьому безпосереднє зацікавлення”. Нова влада необхідну роботу проводить, але планує її остаточно реалізувати після завершення роботи з визначення кордонів міста Одеси.
XS
SM
MD
LG