Доступність посилання

ТОП новини

У Каліфорнії вбили дружину адвоката Павла Лазаренка.


Мар’яна Драч


Прага, 20 жовтня 2005 (RFE/RL) - У Сполучених Штатах вбили дружину адвоката, який захищав колишнього українського прем''єра Павла Лазаренка. Американське видання "Стратфор" припускає, що це вбивство могли організувати для того, щоб не нашкодити подальшій політичній кар''єрі Лазаренка в Україні. Чи є підстави для такого скандального висновку?

Памелу Вітале вбили у будинку-причепі під Сан-Франциско 15-го жовтня, де родина мешкала тимчасово, поки будує нову віллу. Її чоловік Деніел Горовіц відомий тим, що захищає людей із сумнівною репутацією, включно із наркоторговцями та засудженими до смертної кари, а нині є адвокатом Сюзан Полк. Її звинувачують у вбивстві чоловіка-мільйонера в 2002-му році, щоб нібито отримати великий спадок. Це гучна справа в Каліфорнії і деякі американські ЗМІ пов`язують смерть дружини адвоката саме з цією історією. Проте видання "Стратфор" сумнівається у такій версії і наводить наступні аргументи.

Вбивати когось у власному домі – жорстокий і водночас особистий злочин, обидві характерні риси того як діють організовані злочинні угруповання, особливо з колишнього Радянського Союзу. Дружина адвоката Горовіца працювала разом з ним, була його асистентом і займалося базою даних клієнтів. Під час захисту Павла Лазаренка адвокат, чи його жінка могли натрапити на делікатну інформацію про його можливі кримінальні діяння, припускають оглядачі "Стратфор". У такому разі вбивство Памели Вітале - це спроба зупинити витік інформації, або ж попередити Деніела Горовіца.

Нагадаємо, американське журі присяжних влітку минулого року визнало колишнього українського прем''єра винним у відмиванні грошей і здирництві, а суддя збирається оголосити вирок у його справі в грудні цього року. Оскільки Павло Лазаренко відсидів багато років під домашнім арештом не виключено, що скоро його випустять на волю, зауважує "Стратфор." Сам Лазаренко відкидає звинувачення і хоче далі активно займатися українською політикою. Американське видання припускає, що вбивство Памели Вітале могли влаштувати для того, щоб розчистити дорогу перед поверненням Павла Лазаренка в Україну.

Тим часом 20-го жовтня під Сан-Франциско затримали 16-тирічного юнака, якого підозрюють у причетності до вбивства Памели Вітале. Поліція наголосила, цей арешт не означає, що слідство у цій справі припиняється.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG