Доступність посилання

ТОП новини

Баку не мститиме Києву за звільнення Ґулієва.


Сергій Драчук

Расул Ґулієв
Прага, 20 жовтня 2005 (RFE/RL) – Звільнення в Україні з-під варти одного з чільних азербайджанських опозиційних діячів, голови Демократичної партії Азербайджану Расула Ґулієва в самому Азербайджані радо привітала опозиція. Натомість офіційний Баку не поспішає коментувати ситуацію, яка обернулася не за його бажанням. Але в Азербайджані вважають, що помсти Баку за демократичний крок Києва не буде.

Ухвалу симферопольського суду звільнити з-під варти Расула Ґулієва високо оцінив заступник голови опозиційної Демократичної партії Азербайджану з міжнародних питань Ельман Салаєв. Водночас, на його думку, те, що Україна визнала невину Расула Ґулієва й тим самим підтвердила, що дотримується демократичних цінностей, не погіршить ставлення офіційного Баку до Києва, бо ці взаємини вже й так чи не на найгіршому рівні.

Влада Азербайджану ніколи не зможе сприйняти нинішню українську владу як належне, сказав Ельман Салаєв в інтерв’ю для “Радіо Свобода”: “Ставлення азербайджанської влади до України визначається в першу чергу ставленням навіть не так до самого Расула Ґулієва, як до тих змін, що настали в Україні після перемоги “помаранчевої революції. Режим, який існує в Азербайджані на сьогодні, не може нормально ставитися до тих демократичних змін, які відбуваються в Україні”.

Так само, вважає один із провідних азербайджанських опозиціонерів, не дуже варто боятися того, що влада в Баку могла б як покарання Україні за звільнення Ґулієва вийти з перспективного проєкту можливого транспортування каспійської нафти до Європи за допомогою українського нафтогону Одеса – Броди. Адже такі плани його використання досі й не виходили поза межі декларативних заяв, констатує Ельман Салаєв. До того ж він звертає увагу: “Щоразу азербайджанський уряд говорить про те, що в нас, мовляв, не вистачить нафти, щоб, крім нинішніх маршрутів Баку – Супса і Баку – Тбілісі – Джейхан, ще й через Одесу – Броди нафту переправляти”, – сказав в інтерв’ю для “Радіо Свобода” заступник Расула Ґулієва з міжнародних питань на чолі Демократичної партії Азербайджану Ельман Салаєв.

Щоправда, він висловив також думку, що заради нагальних політичних вигод, заради того, щоб убезпечити свій режим від демократичного впливу, азербайджанська влада щохвилини може поступитися будь-якими перспективними економічними вигодами для своєї країни.

А от президент Азербайджану Ільгам Алієв уважає, що колишній голова парламенту, а нині опозиціонер Расул Ґулієв мусить таки постати перед судом і відповісти за свої злочини. Влада Азербайджану звинувачує Ґулієва в розкраданні державного майна на суму близько ста тисяч доларів; опозиція стверджує, що ці звинувачення повністю сфальсифіковані й політично вмотивовані.

Ільгам Алієв називає Расула Ґулієва ще й “одним із ватажків міжнародної мафії”. Про це йдеться в його інтерв’ю американським засобам інформації, що його в четвер оприлюднила азербайджанська преса. Саме в Сполучених Штатах Америки й прожив Ґулієв останні дев’ять років як біженець.

Та це інтерв’ю Алієв дав іще напередодні. Звільнення ж Ґулієва в четвер офіційний Баку наразі не коментує. В Генеральній прокуратурі Азербайджану сказали, що зроблять заяву аж по тому, як із Криму повернуться її представники. Вони захищали там позицію своєї держави в симферопольському суді, який урешті не знайшов підстав затримувати Расула Ґулієва.

Але водночас у Баку в четвер оголосили про арешт колишнього міністра економіки країни Фархада Алієва, однофамільця президента. Його разом із братом Рафіґом, керівником найбільшого нафтопереробного підприємства й найбільшої мережі автозаправок Азербайджану “Азпетрол”, звинуватили у змові з метою скинути владу саме з Расулом Ґулієвим. Якщо вірити офіційному повідомленню, звинувачені передавали гроші прихильникам опозиціонера-вигнанця, щоб ті вчинили заворушення після його приїзду. Нагадаю, що Ґулієв, за його словами, має намір таки повернутися до Азербайджану, щоб узяти участь у парламентських виборах 6 листопада. Раніше цього тижня в тій самій змові з Ґулієвим звинуватили й арештували ще кількох колишніх міністрів.

Сам Ґулієв такі звинувачення відкидає. А в Азербайджані говорять, що під прикриттям імені відомого опозиціонера може йтися про переділ упливу в самій нинішній азербайджанській владі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG