Доступність посилання

ТОП новини

Прихильників Ющенка захисники ректора Ківалова в Одесі називали „помаранчевими бісами”...


Петро Каландирець

Олексій Козаченко
Одеса, 24 жовтня 2005 (RFE/RL) - Дві тисячі одеситів зібрав мітинг біля Одеської Національної Юридичної Академії, ініційований обласною організацією Народного Союзу „Наша Україна”. Учасники заходу вимагали негайного усунення колишнього голови ЦВК з посади ректора академії і притягнення його до відповідальності за „фальсифікації на виборах 2004 року”. Натомість на захист Ківалова виступили вірні УПЦ Московського Патріархату, які закликали до узаконення федералізації України, протестували проти можливого визнання вояків УПА борцями за волю України й вимагали надати російській мові статус другої державної в Україні.

До Народного Союзу „Наша Україна” приєдналися активісти партій „Третя сила”, „ПОРА”, „Партії захисників вітчизни”.

За словами голови Одеської обласної організації НСНУ, народного депутата України Олексія Козаченка, „ми вимагаємо звичайних речей – покарати організаторів фальсифікації другого туру виборів Президента України у 2004 році. Президент, як людина і християнин, може пробачити своїм ворогам, але Президент не має права нехтувати вимогами суспільства. Саме тому ми вимагаємо від Генеральної прокуратури України рішучих дій”.

Збір підписів під вимогою притягнути Ківалова до відповідальності
Олексій Козаченко назвав „цілком аморальним” факт перебування Сергія Ківалова на посаді ректора академії і вважає, що у цьому зацікавлені політичні сили, які „прагнуть демонструвати свою безкарність далі, як вони це робили під час правління режиму Леоніда Кучми”.

На мітингу, ініційованому противниками Сергія Ківалова, виступили представники різних політичних партій, учасники Помаранчевої революції, зокрема публіцист Василь Барладяну. Учасники акції протесту підтримали заяву Одеської обласної організації політичної партії „Народний Союз „Наша Україна”.

„Незважаючи на скоєні зловживання, пан Ківалов сьогодні продовжує займати крісло ректора Одеської Національної юридичної академії, займатися вихованням майбутніх правників, адвокатів, прокурорів, суддів і носити звання „Почесний одесит”. Ми вважаємо це образливим і соціально небезпечним для одеситів і всіх вільних громадян України, чиї голоси були сфальшовані Ківаловим”, - йдеться у заяві.

Партія Народний союз „Наша Україна” вважає, що колишній голова ЦВК має бути усунутий з посади ректора і відповісти „за скоєні злочини”. Автори Заяви закликали правоохоронні органи дати оцінку діяльності Сергія Ківалова, а також „захопленню ним низки міських відомчих земель та будинків...”.

Вірні УПЦ МП в Одесі захищають колишнього голову ЦВК Ківалова
„Народний Союз „Наша Україна” ініціював проведення серед одеситів і збирання підписів під вимогою усунути Ківалова з посади ректора і притягнути його до відповідальності. Зібрані підписи передадуть до Генеральної прокуратури та Міністра освіти України.

Продовжити акції має намір і партія „Третя сила”. Про це кореспонденту радіо „Свобода” сказав голова її обласної організації Ігор Яковлєв. За його словами, партія „Третя Сила” підтримує усі оголошені на мітингу вимоги НСНУ.

Цього дня акцію на підтримку ректора Одеської національної юридичної академії провела Українська морська партія, партія „Трудова Україна” та близько ста вірних Української Православної Церкви Московського Патріархату, об’єднані у проросійську організацію „Єдіноє отєчєство”, та „Союз православних громадян України”.

Вірні УПЦ МП провокували учасників мітингу проти ректора академії на протистояння, ображали їх і скандували: „Помаранчеві біси, геть з Одеси”. Вони тримали гасла „Геть розколи. Ні – захопленню наших храмів”, ікони, прапори Росії, Прогресивної соціалістичної партії та організації „Єдіноє отєчєство”. Молодики з чорними пов’язками на обличчях тримали в руках великий хрест.

Вірні УПЦ МП в Одесі захищають колишнього голову ЦВК Ківалова
Після завершення акції вони під головуванням палкого прихильника відродження так званого Новоросійського краю Валерія Каурова пройшли хресною ходою біля приміщення Національної юридичної академії.

Митрополит УПЦ МП, Владика Агафангел неодноразово заявляв, що організація „Єдиноє отєчєство” діє без його благословення і до церкви не має жодного стосунку. Натомість одразу після початку хресної ходи „Єдиного отєчєства” на діючому храмі Святої Тетяни, що належить Московському Патріархату, задзвонили церковні дзвони. Це тривало до завершення хресної ходи...
XS
SM
MD
LG