Доступність посилання

ТОП новини

Україна і 60 років ООН.


Василь Зілгалов


Прага, 24 жовтня 2005 (RFE/RL) - Те, що 11 лютого 1945 року на території України було вирішено створити Організацію Об’єднаних Націй, вже означає, що Україна небайдужа до сьогоднішнього ювілею. Не кажемо вже про те, що Українська РСР стала однією з країн-засновниць ООН. Та й сьогоднішні цілі цієї глобальної організації охоплюють чимало проблем у самій Україні.

Минулого четверга в ООН відбулася прем’єра фільму американської компанії “Лайфтайм телевіжн” під назвою “Торгівля людьми”. У двохсерійній стрічці розповідається по долі двох дівчат з Чехії та України, котрі потрапили у сексуальне рабство в США... Або ж допомога ООН Україні у боротьбі зі СНІДом.

Та й Україна не залишається осторонь програм ООН. Український військовий контингент ООН чи не найбільший серед інших держав. Українські війська допомагають сьогодні у стабілізації і в Африці, і в Лівані, і в Косово.

Мій колега Василь Зілгалов розмовляв про співпрацю України з ООН з керівником інформаційного відділу представництва ООН в Україні пані Сніжаною Коломієць.

Василь Зілгалов

Пані Коломієць, якщо говорити про 60-річчя ООН і про те, що Україна є однією із країн-засновниць цієї міжнародної організації, то що можна сказати про досягнення України за 60 років в складі цієї організації?

Сніжана Коломієць

З перших днів Україна відігравала дуже важливу роль в діяльності цієї організації. Те, що стосується діяльності у сфері розвитку, а також у стабілізації світу з точки зору безпеки і миру, сьогодні Україна є самою великою країною-контребутором миротворчих сил в ООН.

Сьогодні під час закладання Алеї миру пан Тарасюк відзначив, що на сьогодні кількість миротворців України сягає 35 тисяч осіб. До речі, під час сьогоднішньої церемонії хвилиною мовчання вшанували 44 загиблих миротворці українців.

Василь Зілгалов

А які на сьогодні основні цілі представництва ООН в Україні, які головні програми на порядку денному?

Сніжана Коломієць

Представництво ООН в Україні почало свою діяльність в 1992-му році. З того часу вже низка агенцій працює і впроваджує програму в Україні.

Сьогодні це ЮНІСЕФ, дитячий фонд ООН, і Управління Верховного комісара у справах біженців, Програма розвитку ООН, Світовий банк, Всесвітня організація охорони здоров’я і багато інших. Тобто, низка проблем і програм, якими на сьогодні займається і опікується представництво ООН в Україні, дуже велика.

Буквально два місяці тому група агенцій ООН розробила спільно з Кабміном і громадсько-академічними організаціями нову програму діяльності і технічної допомоги ООН в Україні на 2006-2010 роки. Вона включає усі стратегічні напрямки діяльності організації в Україні і базується на Декларації тисячоліття і цілях тисячоліття, які підписала Україна разом з 189 країнами у 2000 році під час саміту ООН, а це чотири основних напрямки діяльності ООН на майбутні п’ять років.

Загальний бюджет на ці роки складає приблизно 240 мільйонів доларів. Україна в 2002 році розробила свої цілі розвитку тисячоліття, тобто на базі загальних цілей були визначені українські цілі розвитку.

Цього року наш Президент повіз з собою у Нью-Йорк на презентацію перший звіт, як просувається Україна на цьому шляху досягнення цих цілей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG