Доступність посилання

ТОП новини

Кількість загиблих в Іраку американців може сягнути 2-х тисяч.


Василь Зілгалов


Прага, 25 жовтня 2005 (RFE/RL) – Коли військова кампанія США і їх союзників в Іраку ще тільки розпочалася, дуже мало американців очікували, що кількість загиблих громадян США у цих операціях може сягнути 2-х тисяч. Однак реальне число загиблих американських військовиків уже дорівнює 1997 осіб. І попри це все ще не ясно, коли американці виведуть свої війська з охопленої ескалацією насильства країни. У самих Сполучених Штатах росте громадська опозиція військовій участі в іракських подіях.

Дійсно, популярність нинішньої влади, зокрема президента Джорджа Буша, впала до рекордно низького рівня. І це в основному із-за війни в Іраку. Професор політичних наук Роберт Спітцер із Нью-Йоркського університету каже сьогодні, що чимало американців готові визнати, що мотиви цієї війни були помилковими. І додає, що так само багато громадян Америки вважає, що така висока кількість жертв серед американців в Іраку змушує визнавати зависоку ціну цієї війни. Офіційний Вашінґтон переконаний у необхідності продовження цієї кампанії задля встановлення демократії в Іраку і перемоги над тероризмом. Зокрема, представник Білого дому Скот Маккленан сказав з цього приводу:

“Вони відали своє життя на захист свободи, і це чудовий шлях до слави тих, хто став останньою жертвою для торжества перемоги у війні з тероризмом”.

Можливо, явною ілюстрацією слів Маккленана є сьогоднішнє проголошення Іракською незалежною виборчою комісією результатів жовтневого конституційного рефрендуму:

“Загальна кількість тих, хто сказав «так» - сягнула понад 78 %, і тих, хто сказав “ні” - більше 21%. Це остаточні результати референдуму”.

Зокрема, Вільям Гартунґ - політичний експерт з Нью - Йоркського аналітичного Інституту світової політики - каже, що американська громадська думка готова визнавати необхідність високих військових втрат, але лише у випадку, коли цього вимагає справжня справедливість:

“Коли більшість американської громади відчуває, що війна є законна, що це є оборона країни і так надалі, я думаю що це все більша готовність до жертв, аніж навіть люди собі уявляють. І я думаю, що інколи адміністрації недооцінюють того, що народ визнає. Але я переконаний, що війна звичайно базується на розумному обґрунтуванні. Розумне обґрунтування цієї війни в Іраку вислизнуло крізь пальці адміністрації”.

Нагадаємо, що перед початком війни Джордж Буш і його міністр оборони Дональд Рамсфелд припускали, що кампанія буде швидкою і з малими втратами. А нині, як свідчать висловлювання Держсекретаря США Кондолізи Райс, військова присутність Америки в Іраку триватиме ще дуже довго. Та й кількість жертв серед американських військових сягнула майже 2 тисяч. Додамо, що число загиблих цивільних в Іраку перевищує 26 тисяч осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG