Доступність посилання

ТОП новини

СНІД: епідемія в Україні.


Богдана Костюк


Київ, 27 жовтня 2005 (RFE/RL) - В Україні – найвищий та найшвидший рівень поширення ВІЛ в Європі. На сьогодні, понад 83 тисячі українських громадян зареєстровані як ВІЛ-позитивні, набуває поширення передача ВІЛ-у від матері до дитини.

Самостійно, загальмувати епідемію ВІЛ – СНІД-у Україна не в змозі, тому готова співпрацювати з іншими державами та міжнародними організаціями на цьому напрямку.

За даними Міжнародного альянсу по боротьбі з ВІЛ – СНІД-ом, якщо на початку цього року в Україні за добу інфікувалися у середньому 32 особи – то тепер цифра сягнула вже 36 осіб. Близько десяти тисяч ВІЛ-позитивних маленьких громадян України народилось у ВІЛ-позитивних матерів; 167 діточок померли через СНІД.

Україна долучилась до міжнародної кампанії “Єднаймося проти СНІД-у - єднаймося заради дітей”, яку ініціював дитячий фонд ООН – ЮНІСЕФ. За словам координатора програм Фонду в Україні Джеремі Гартлі,

“Епідемія ВІЛ – СНІД-у упродовж двох десятиліть посіла одне з центральних місць у діяльності багатьох міжнародних організацій. На жаль, статистика свідчить: молодь у різних куточках планети досі недостатньо інформована про ВІЛ – СНІД. Наша нова кампанія працюватиме із засобами масової інформації – як медіа голдінгами, виданнями, так і окремими журналістами. Наприклад, розвинене інформаційне поле в Україні приділяє мінімум уваги висвітленню проблем людей, уражених ВІЛ – СНІД-ом. Кампанія діятиме на чотирьох напрямках: попередження передачі ВІЛ – СНІД-у від матері до дитини; профілактика розповсюдження хвороби серед молоді та у новоутворених сім’ях; педіатрична допомога вагітним жінкам; підтримка та захист прав дітей, уражених ВІЛ – СНІД-ом. Цю кампанію організація Об’єднаних Націй розглядає як головну у світовій боротьбі з ВІЛ – СНІД-ом”.

За словами пана Гартлі, ще одна – специфічно українська – проблема полягає у тому, що суспільство украй негативно ставиться до ВІЛ-позитивних співгромадян. На думку представника ЮНІСЕФ, українські владні інститути не забезпечують прав ВІЛ-позитивних і хаорих на СНІД; у першу чергу, від цього страждають діти.

Тему захисту прав ВІЛ-позитивних продовжує координатор програм ООН Френсіс О’Донер:

“Україна зараз знаходиться напередодні нової доби інтенсивної інтеграції у глобальне співтовариство. І ті міжнародні організації, членом яких Україна стане незабаром, впливатимуть серед іншого і на її внутрішню ситуацію. Наприклад, на життя молоді, яка є найбільш уразливим прошарком населення щодо ВІЛ – СНІД-у. Також і на правозахисні функції владних інституцій, які будуть змушені не лише декларувати, а справді захищати права громадян України, серед яких – згідно статистики і наведених прикладів - є і чималий відсоток ВІЛ-позитивних та хворих на СНІД людей”.

Практично, кампанія “Єднаймося проти СНІД-у – єднаймося заради дітей” передбачає залучення інфомраційних ресурсів й активне висвітлення локальними і всеукраїнськими ЗМІ проблематики ВІЛ – СНІД-у. Існує ще один аспект, суто медичний: допомога і консультації людям, ураженим ВІЛ – СНІД-ом. Так, нині міжнародна медична організація “Лікарі без кордонів”, на азкінчення роботи своєї місії в Україні, передала українському урядові та медичним закладам свою програму запобігання поширенню ВІЛ – СНІД-у. Як повідомила координатор організації Жанна Пархоменко,

“Це програма – вона на українську мову перекладається трохи незвично - програма безперервної допомоги для людей, що живуть з ВІЛ – СНІД. Починаючи з консультацій при тестуванні для визначення діагнозу і закінчуючи вже лікуванням, коли воно потрібне, включно із стаціонарним лікуванням. Найперший наголос був зроблений на профілактиці при передачі ВІЛ від матері до дитини. Декілька років успішно розвивалася ця програма. Імплементувалася в південних регіонах – Одеса, Микоолаїв і Симферополь. Зараз ця програма успішно передана пологовим будинкам, на національному рівні – Міністерству охорони здоров’я. Ще до цього додався компонент лікування АРВ – терапією, що дозволяє покращити якість життя (ВІЛ-позитивним людям)”.

Наприкінці – короткий факт, який навів генеральний секретар ООН Кофі Аннан, презентуючи кампанію “Єднаймося проти СНІД-у – єднаймося заради дітей”: на планеті Земля виросло покоління людей, які НЕ УЯВЛЯЮТЬ, що нещодавно ВІЛ – СНІД-у не існувало.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG