Доступність посилання

ТОП новини

Гладунів в Угорщині за останні роки побільшало.


Василь Плоскіна

Угорщина, 28 жовтня 2005 (RFE/RL) – За статистикою, більше половини дорослого населення Угорщини має зайву вагу або страждає від ожиріння. Особливу тривогу медиків у цій так званій групі ризику здоров’я викликають хворі на серцево-судинні недуги та діабет. Серед молоді та людей середнього і навіть старшого віку в Угорщині зараз надзвичайно популярними є різні дієти, проте не всім вони допомагають.

Днями на виїзному засіданні наукового Товариства, яке спеціалізується на дослідженні харчових традицій угорців, перед експертами і гостями організації виступив професор Ібрагім Елмадфа, голова Міжнародної спілки національних інститутів з системного вивчення харчування населення (IUNS) і паралельно голова Австрійської філії цієї спілки.

Вчений, зокрема, розповів про те, що в Європі практично не залишилося такого краю чи області, де б населення не стикалося з проблемами надмірної ваги, які нерідко призводять до важких серцево-судинних хвороб та захворювання на діабет другого ступеня. Як не дивно, але від таких недуг потерпають навіть здорові назагал жителі Середземномор’я попри те, що, скажімо, у Греції або Італії споживають чимало морепродуктів, овочів та фруктів, цінну оливкову олію та червоне вино, корисні для здоров’я людини, зауважив Ібрагім Елмадфа.

Деякі запеклі порушники режиму дієтичного харчування з-поміж слухачів лекції вченого зі світовим ім’ям навели один із відомих гумористичних афоризмів Мерфі, який стверджує, що людині набрати зайву вагу можна і споживаючи дієтичні продукти, тільки це буде набагато дорожче коштувати. Професор належно оцінив жарт і посміхнувся, але водночас і спохмурнів.

Дієтологи, які сиділи в президії, частково погодились з реплікою, але нагадали, що мова йде не тільки про необхідні компоненти здорового харчування, а, не в останню чергу, про помірні пропорції корисних продуктів і відповідний спосіб життя. Оскільки проблеми надлишкової ваги і пов’язанані з нею хвороби набувають ознак масштабної епідемії в Європі, то угорським медикам радять звернути увагу на докладніше дослідження традицій харчування в різних регіонах країни. Адже в Угорщині ще й досі великою популярністю користуються страви зі свинини, вареної, печеної і особливо смаженої, наприклад, копченої селянська ковбаса, а також жирні сорти риби та наваристі м’ясні бульйони. Нерідко їх приправляють великою кількістю гострих спецій. В поєднанні з алкоголем і курінням та схильністю деяких людей до серцево-судинних захворювань та хвороб шлунку це веде до гіпертонії, гастритів, виразок шлунку і в кращому випадку до зайвої ваги.

На думку австрійського професора, медикам слід міняти тактику лікування. Він каже, що не варто вдаватися до заборони, а орієнтувати пацієнтів на вироблення нових звичок, які допоможуть людині справді оздоровитися.
XS
SM
MD
LG