Доступність посилання

ТОП новини

День пам’яті померлих в Угорщині.


Василь Плоскіна

Угорщина 1 листопада 2005 (RFE/RL) – У вівторок практично кожна угорська сім’я намагається провідати могили рідних та близьких. Сьогодні в Угорщині відзначають День пам’яті померлих, який припадає на католицьке свято Всіх Святих. Знаючи про те, яке значення надають тут цій сімейній традиції, кілька років тому уряд зробив цей день державним святом.

На будапештських кладовищах сьогодні, як ніколи, багато людей. Вони йдуть сюди з квітами й вінками, щоб провідати місця поховань своїх близьких. Тим часом громадський транспорт, таксі і власні автомобілі підвозять все нових і нових відвідувачів. Добре, коли могили рідних знаходяться недалеко. Та буває, коли близькі поховані ген у другому місті або ж десь в іншій країні. Вже кілька днів годі дістати залізничні квитки на поїзди, які відправляються зі столиці. Потяги переповнені, на угорсько-українському кордоні контрольно-пропускні пункти цілодобово перепускають автолюбителів, які вибралися в ці дні з неблизьких країв на могили рідних.

Угорці, подібно до інших народів, з давніх-давен шанують померлих родичів. Діючі цвинтарі тут вельми доглянуті. У столиці біля входу на кладовища часто можна побачити кіоски продавців квітів, адже дехто ходить на могили своїх рідних майже щотижня.

Коли в угорській сім’ї помирає хтось із членів родини, його поховання, скажімо, у столиці, обійдеться в доволі велику суму – кілька тисяч доларів. Все менше покійників ховають нині традиційним способом – у землю, оскільки вільний простір в межах кладовища невпинно скорочується. Багато хто погоджується на кремацію тіла родича, і тоді урну з попелом замуровують у невелику нішу мармурової стіни, на якій вибивають ім’я померлого. Ніша має невеличкий виступ, де можна залишити свічку, квіти чи віночок. Є цвинтарі, де існує певна плата за так звану оренду місця поховання. Якщо родичі померлого не вноситимуть вчасно гроші за місце в касу похоронного бюро, їм ніхто не гарантуватиме належний догляд за останками покійного. Зараз новим порядкам на таких сучасних кладовищах вже й не дуже дивуються, адже в різноконфесійному великому місті поховання впорядковують не релігійні громади, а цілком поважні бізнесові структури.

Хоча на периферії в багатьох місцях людей ховають традиційним способом, на третій день після смерті з поминками, дотримуючись усіх подальших церковних обрядів. І такі події, як розповідають очевидці, запам’ятовуються присутнім найбільше своєю непоказною скромною гуманністю.
XS
SM
MD
LG