Доступність посилання

ТОП новини

Владика Богдан: „Запланований на листопад об’єднавчий Собор УПЦ КП та УАПЦ є передчасним і непідготовленим...”


Петро Каландирець

Владика Богдан
Одеса, 28 жовтня 2005 (RFE/RL) - Вікарій Київської єпархії, Єпископ Житомирський Української Автокефальної Православної Церкви, Його Преосвященство, Владика Богдан вважає, що у питанні переговорного процесу з УПЦ Київського Патріархату йдеться „не про об’єднання, а про приєднання. І це приєднання, нажаль, виявилося безальтернативним під Предстоятельством Патріарха Філарета. За сорок років керування церквою Патріарх Філарет показав свій стиль адміністрування.

Нині у складі УАПЦ залишилися парафії і священики, які відчули на собі адміністративну руку Святішого Патріарха. Примусити їх йти під цю руку знову ніхто не зможе.

Архієреї Української Автокефальної Православної Церкви не мають морального права це робити, бо це буде насильством над вірними і духівництвом УАПЦ”.

За словами Владики Богдана, „11 серпня 2005 року Патріарх Філарет завітав на Архієрейський Собор УАПЦ і висловив свої умови об’єднання у такій формі: (це пряма мова) „Ви вирішіть одне питання. Чи ви за об’єднання? Чи проти? Якщо ви за об’єднання – тоді єднайтеся без будь яких умов з вашої сторони. Якщо ви висуваєте умови, ви проти об’єднання”. Я думаю, що коментарі тут зайві”.

Вікарій Київський, єпископ Житомирський переконаний, що „з боку УАПЦ були пропозиції про об’єднання з УПЦ КП. За зразок пропонувалося взяти нинішній процес єднання РПЦ та РПЗЦ. Йшлося про відновлення молитовного євхаристійного спілкування і припинення будь якої ворожнечі, про збереження адміністративних структур обох церков. Нажаль, Патріарх Філарет відкинув цю пропозицію з боку УАПЦ так само як і пропозицію вибору Предстоятеля об’єднаної церкви з кількох кандидатів, на рівних умовах – як Церква з Церквою».

Владика Богдан заперечив поширені окремими ЗМІ повідомлення про відмову Архієреїв УАПЦ від об’єднавчого процесу. „Це не відповідає дійсності. Крім об’єднання з УПЦ КП Українська Автокефальна Православна Церква має велику надію на участь у переговорах повноважних представників УПЦ Московського Патріархату. УПЦ МП надає нині духовну опіку над більшістю православних віруючих. Об’єднання Українських церков без участі цієї церкви не буде повноцінним”.

Вікарій Київський, єпископ Житомирський УАПЦ висловив занепокоєння з приводу інертності Вселенської Патріархії у вирішенні проблем Українського Православ”я. „Це не є на користь утворенню Єдиної Помісної Православної Церкви.

УАПЦ завжди була тісно пов’язана з українським народом, його долею і завжди дотримувалася державницьких засад вільної і могутньої України зі своєю рідною Православною церквою”.

Щодо Собору запланованого на 19 листопада у Києві, ієрархія УАПЦ, за словами Владики Богдана, вважає його проведення „передчасним і непідготовленим”.
XS
SM
MD
LG